Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 februari 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Guillermo del Toros magiska monsterromans: ”Poesi för öga och själ”

Endast monstermästaren Guillermo del Toro kan lyckas ro en film om romansen mellan en kvinna och ett fiskmonster i land. Se Oscarsvinnaren på TV ikväll.
Från jätteinsekter (”Mimic”) och vampyrer (”Blade II”) till sagoväsen (”Pans labyrint”) och havsmonster (”Pacific Rim”), mexikanske filmskaparen Guillermo del Toro har alltid hänfört med sina filmiska varelser. I ”The Shape of Water” (2017) lyckades han även väva in en kärlekshistoria som inte liknade något annat.
 
Handlingen utspelar sig under 1960-talets Kalla kriget och följer en stum städerska (Sally Hawkins) i Baltimore. På sitt jobb på ett statligt laboratorium upptäcker hon ett hemligt experiment i form av en humanoid amfibie - en fiskmänniska (Doug Jones). Hon besöker varelsen allt oftare och blir så småningom förälskad.
 
I andra roller ser vi Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer och Michael Stuhlbarg. Filmen blev en enorm framgång som hyllades av kritiker och drog in 196 miljoner dollar (på en 20 miljoners budget). Den belönades dessutom med fyra Oscars (av 13 nomineringar) för Bästa film, regi, filmmusik och scenografi.
 
Det är ljuvlig filmmagi där del Toro mästerligt kombinerar sin passion för udda sagomonster med traditionell romantik och noir-spänning. I sin recension från 2017 skrev Jonna Vanhatalo att det är ”poesi för både öga och själ, detta är klassisk och tidlös film-magi som utan omvägar når rakt in i oss åskådares inre. Detta är en magnifik och trollbindande upplevelse för alla som älskar film.”
 
Se trailern här:

 
Här kan du se ”The Shape of Water”:
Ikväll på SVT1 22.35
Streama på Disney+
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 24 februari 2024 06:00 |