Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 november 2023 | 06:00

Kvällens TV-tips: Mord och tajt spänning i thrillermästarens sista film

Denzel Washington och Julia Roberts - en hetare stjärnduo på film får man leta efter. Se dem lösa mord tillsammans i ”Pelikanfallet” ikväll på Kanal 9.
Om det var någon författare som trendade på 1990-talet så var det tveklöst John Grisham. Mannen bakom bästsäljande politiska thrillers såg sina böcker filmatiseras med stjärnor som Tom Cruise (”Firman”), Susan Sarandon (”Klienten”) och Matthew McConaughey (”Juryn”).
 
När ”Pelikanfallet” skulle bli film 1993 var det knappast annorlunda. Två av Hollywoods hetaste namn - Denzel Washington och Julia Roberts - skrev på för huvudrollerna och framgången var ett faktum. Filmen drog in nästan 200 miljoner dollar på en 45 miljoners budget.
 
Roberts spelar en juridikstudent som skriver en teori om varför två domare ur högsta domstolen mördats. Teorin visar sig vara lite väl korrekt och snart måste en journalist (Washington) hjälpa henne att avslöja sanningen - och överleva.
 
En tajt, spännande och inte oväntat välspelad 1990-talsrulle för alla som älskar kluriga konspirationsteorier. Med undantag för de två stjärnornas pålitliga talang och karismatiska närvaro så är filmen dessutom regisserad av mästaren Alan J. Pakula. Det blev sista filmen för filmskaparen bakom klassiker som ”Klute”, ”Alla presidentens män” och ”Sophies val”.
 
I andra roller medverkar sevärda birollsveteraner som Sam Shepard, John Heard, Tony Goldwyn, Stanley Tucci, John Lithgow, Jake Weber och Cynthia Nixon, några år innan hon blev Miranda med hela världen i ”Sex and the City”.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Pelikanfallet”:
 
• Ikväll på Kanal 9 22.00
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
| 27 november 2023 06:00 |