Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 november 2023 | 07:00

Kvällens tv-tips: Sexig, vrålsnygg vampyrrulle från 1992 - bästa filmen om Dracula?

Historien om Bram Stokers blodsugande greve har filmats otaliga gånger men sällan så snyggt och sexigt som i Coppolas version från 1992. Se den på TV3 ikväll.
Han har spelats av alla från Bela Lugosi och Christopher Lee till Leslie Nielsen och Gerard Butler. Greve Dracula är en av såväl skräckgenren som filmhistoriens mest ikoniska karaktärer, och en av de bästa filmatiseringarna är tveklöst 1992 års version.
 
”Bram Stoker’s Dracula”, i regi av gamle mästaren Francis Ford Coppola, är en av de mest trogna filmversionerna och följer som bekant advokaten Jonathan Harker (Keanu Reeves) vars besök i titelgrevens transylvanska slott resulterar i att denne (Gary Oldman) förälskar sig i sin nya arbetstagares fästmö, Mina (Winona Ryder).
 
Det är en stämningsfull, sexig och vrålsnygg film där Coppola inte bara skämmer bort oss med läckra, visuella detaljer som ambitiösa, praktiska effekter. Men även en imponerande ensemble där förutom ovannämnda vi även ser Anthony Hopkins som van Helsing, Oscarsnominerade Richard E. Grant, Cary Elwes, Billy Campbell, Sadie Frost, Tom Waits som Reinfeld och en ung Monica Bellucci som en av Draculas kvinnor.
 
Filmen var enorm framgång hos både publiken och kritikerna, och vann Oscars för kostym, ljudklippning och makeup. I sin recension från 2013 hyllade Daniel S Ogalde särskilt Oldmans prestation och skrev att ”det är vackert, sorgligt och med alla sina nyanser fängslande.” Inför ”Megalopolis”, Coppolas första film på 13 år (!) som kommer nästa år, är det absolut läge att spana in en av bästa filmer utanför ”Gudfadern”-trilogin.
 
Här kan du se ”Bram Stoker’s Dracula”:

• Ikväll på TV3 23.15
• Streama på Netflix
• Hyr/köp på Viaplay
• Hyr/köp på SF Anytime
| 3 november 2023 07:00 |