Film

Skribent

MovieZine

11 juni 2023 | 09:00

Kvällens tv-tips: Tim Burtons skruvade spökkomedi charmar med sina praktiska effekter

Minns ni tiden då Tim Burton var kreativ och kul...?
Ikväll har du chansen att fånga ”Beetlejuice” på tv. En övernaturlig komedi och en sann kultfilm från 1980-talet som påminner om en era då Tim Burton var kreativ och kul.
 
En uppföljare är på gång, men ”Beetlejuice” finns inte att streama någonstans för tillfället. En utmärkt ursäkt för att bänka sig framför Kanal 9 och avsluta helgen med en makaber resa till livet efter döden!
 
Geena Davis och Alec Baldwin spelar det unga förälskade paret som dör alldeles i början. Det här var inte alls vad de hade planerat… De kommer tillbaka som spöken, och när en odräglig ny familj flyttar in i deras hem behöver de göra allt i sin makt för att skrämma bort inkräktarna. Även om det innebär att ta hjälp av en excentrisk bio-exorcist kallad Betelgeuse.
 
 
Det här är filmen som gav Michael Keaton hans stora genombrott. (Keaton och Burton gjorde ”Batman” åter därpå.) I rollistan syns också en ung Winona Ryder som emo-dottern i den nyinflyttade familjen.
 
35 år senare är en uppföljare på gång, och både Winona Ryder och Michael Keaton kommer tillbaka i sina roller. Dessutom hoppas vi att få återse den gamla lekfulla och gotiska Burton i sitt esse. Keaton har lovat i intervjuer att ”Beetlejuice 2” filmas precis som förr, med praktiska effekter i fokus:
 
- Burton och jag har pratat om detta i åratal utan att berätta för någon. Vi har ofta sagt att vi ska göra den. Och båda var överens att om den blir av, så ska den göras så nära originalet som möjligt. Vi ska hitta på saker, improvisera, men också handgjorda grejer som folk har byggt själva. Och jag har inte haft så här kul på en inspelning på länge, säger skådespelaren till Empire.
 
 
Här kan du se Tim Burtons "Beetlejuice":
 
• Ikväll 22:00 i Kanal 9
• Hyr filmen på Viaplay, SF Anytime eller iTunes
| 11 juni 2023 09:00 |