krönika

Skribent

Thomas Linnaeus

12 februari 2023 | 07:00

Krönika: SVT låter kändisbarnen ta över - och jag älskar det

Thomas Linnaeus har tröttnat på skådisarna utan kända föräldrar. Det är dags att vi gör oss av med nykomlingarna och ersätter dem med branschens bästa - kändisbarnen.
Vet ni vad som är bättre än en TV-serie med Pernilla August? En TV-serie med Pernilla August, Asta August och Alba August. Jag pratar givetvis om SVT:s nya storsatsning “Händelser vid vatten”. Glöm alla jävla nobodies som heter Jönsson och Svensson i efternamn. Här har vi en trio av skådespelare som slår allt annat.
 
Likt många andra barn födda på 90-talet var min introduktion till Pernilla August som Shmi Skywalker i George Lucas fantastiska ”Star Wars: Episod 1: Det mörka hotet”. Här spelar hon mamma till Anakin och farmor till Luke - ni fattar kanske varför jag var imponerad som 5-åring.
 
 
Jämför man med övriga Norden så leder vi även där. Danskarna fick in Mads Mikkelsen som bristfällig pappa i ”Rogue One” och finnarna lyckades ersätta Chewbacca med basketspelaren Joonas Suotamo - som om inte samtliga över 220 cm hade gjort en exakt lika bra rollpresentation.
 
Jag ska inte fastna i ”Star Wars”-kuriosa. Just denna krönika handlar inte om rymdknarket death sticks eller Yodas kvinnliga motsvarighet, Yaddle. Nej, nu ska vi prata om nepotism-bonanzan på Sveriges television. Här har vi något som vi kan tacka gudarna för.
 
Likt ett svanenmärkt 20-pack med värmeljus, vet jag utifrån namnet August att det inte bara är bra grejer, utan riktigt bra grejer i ”Händelser vid vatten”. August innebär en examen från Teaterhögskolan, erfarenhet från att ha jobbat med demonregissören själv, Ingmar Bergman, och givetvis alla år av produktioner på Dramaten.
 
Foto: SVT
 
Stämpeln August gånger tre betyder inget annat än dunderkvalitet. Precis som när Tora Hallström spelar abstrakt konstnär tillsammans med mamma Lena Olin och pappa Lasse Hallström på registolen i “Hilma”. Eller alla otaliga filmer Helena Bergström gjort med gubben Colin Nutley. Här inkluderas även dottern Molly Nutley gång på gång.
 
Som ni kanske märker har vi redan tillräckligt med skådisar i Sverige. Det är dags att vi en gång för alla jämnar alla teaterutbildningar med marken och bara välkomnar in kändisbarnen med öppna armar. Jag vill aldrig mer se en “up and coming” skådespelare igen. Det ska vara klanen Skarsgård och trion August som underhåller det svenska folket om kvällarna. Och det skadar inte om de även spelat en biroll i “Star Wars”.
| 12 februari 2023 07:00 |