Serie

Skribent

Robin Andersson

7 maj 2019 | 18:00

Krönika: Night King är en av de sämsta skurkarna någonsin

Efter att ha vilat lite från kanske det mest kontroversiella avsnittet i “Game of Thrones” historia, “Battle of Winterfell”, så är det dags att summera en av de största besvikelserna i serien, nämligen Night King.
När vi tittar på några av de största skurkarna någonsin i filmhistorien, finns det vissa röda trådar man hittar gång på gång.
 
Vissa, till exempel Hannibal Lecter i “När lammen tystnar”, går till historien tack vare skrämmande, imponerande skådespeleri. Andra, som Magneto, känner man för eftersom man vet hans bakgrund. Hur han förlorade allt som ung, och har levt i smärta hela livet. Och sen har vi en sån som Jokern i “The Dark Knight” som inte har någon backstory, men genom en stark personlighet och ett fantastiskt skådespeleri ändå går till historien.
 
 
När jag tänker på Night King ser jag inget av dessa alternativ. Faktum är att jag inte kan säga mycket alls om han som ska föreställa döden personifierad.

Låt oss jämföra lite. För att skapa en stark skurk bör man, enligt mig, lägga extra krut på något eller några av följande områden: Dialog, handling och bakgrund.

En välskriven skurk är stark inom flera av punkterna. Thanos till exempel har en dyster backstory, något som vi får se, inte bara får berättat för oss. Han har även starka dialoger där han berättar vad hans mål är och visar upp sin relation till sin familj, samt otroligt starka handlingar då han inom de första 10 minutrarna av “Infinity War” spöar Hulken, som ansågs vara en av de starkaste i universumet. Eller varför inte "Daredevils" Kingpin som är kanske det bästa exemplet från en serie, där vi får se hans tragiska backstory, hans rysande dialoger och hans starka handlingar.
 
 
Låt oss titta på vad Night King har.

Backstory. Vi får se en scen under de här åtta åren som visar hur han skapades. Vi får också reda på varför han blev till. För att rädda Children of the Forest från människorna som kom och tog över. Vi får se en sekvens på max en minut där han, som människa, blir till synes mördad med hjälp av en stor dolk, men istället får blåa ögon och förvandlas till Night King. Mer än så om hans bakgrund har vi inte fått se.
 
 
Vladimír Furdík, som spelar Night King i “Game of Thrones” har tidigare berättat om sin karaktärs motivationer:
 
- Han ville ha hämnd. Eftersom någon, många år tidigare, gjorde ett misstag som ledde till att han blev Night King, men han ville inte vara Night King. Så han bestämde sig för att dra ut i krig och döda alla, som hämnd för att han tvingades bli Night King - och tvingades spendera mellan 7 och 10 000 år bakom muren i kylan.

Det här är en väldigt intressant motivation, som vi ALDRIG får ta del av under seriens gång, utan det är något som vi får höra från skådespelaren efter att karaktären har dött. Hur tänkte de där?

Dialog. Han säger inte ett ord under hela serien.

Handlingar. Här blir det intressant. Jag har intalat mig själv de senaste säsongerna att Night King är mäktig, ond och läskig. Men jag har insett att det mer var ett hopp om att han lär demonstrera det snart. För faktum är att han är en av de mest passiva skurkarna i tv-historien. Vid ett tillfälle häver han iväg ett spjut som lyckas förvandla en stor drake till en medlem av hans zombiearmé. Mer än så har han i princip inte gjort.
 
 
Han har vid ett par tillfällen rest på armarna, och återupplevt folk från döden in i hans armé, vilket har varit visuellt tilltalande, men visar inte direkt något personlig styrka från hans sida. Det talar snarare för att hans armé är stor i antal, och blir större hela tiden. Vi har även sett honom rida en drake, men enligt mig är det då hans drake som är mäktig, inte han. Den enda gången han faktiskt har slagits man mot man, är när han mördar Theon Greyjoy. Det är den enda gången vi har haft en fightingscen med Night King, på åtta år. Och det är mot en Theon som i princip vet att hans liv är över. En skurk som är passiv och hela tiden delegerar sina slag till sina underordnade känns inte särskilt läskig till slut.

Vi har haft åtta säsonger på oss att bygga upp Night King som ett hot. Vi hade kunnat fått höra en dialog som visar hans motivationer, varför han gör det han gör. Vi hade kunnat få se fler flashbacks. Hur var han som människa? Borde vi känna empati för honom och det han har genomlidit? Vi hade kunnat få se honom besegra någon i en duell, för att visa hur svårstoppad han är man mot man. Men inget.
 
Det han har, det är mystik. I mängder. Men tanken med mystik är att det kan vara en del av en karaktär, inte hela karaktären. Om alla hans egenskaper och motivationer är ett frågetecken, varför ska vi då dras till honom?

Därför känns det tomt när han dör. Därför känns det som att han var en misslyckad “bad guy”. Hade han fått ett djup, så hade det känts i magen när han dog. Som när Darth Vader, T-1000, Voldemort eller Gollum dör. Night King dog som en kliché och det är tyvärr så han kommer att bli ihågkommen.
| 7 maj 2019 18:00 |