KRÖNIKA

Skribent

Miriam Sposito

22 juli 2018 | 18:00

Krönika: När ska tjocka människor i film bara få vara tjocka?

Miriam Sposito vill se fler tjocka människor i film, som inte bara är den roliga, lata eller hungriga.
I dagens samhälle där sociala medier blir allt större så går det inte att undgå att det pratas mycket mer om kroppspositivism och alla kroppars lika värde. Jag tycker det är underbart att sociala medier har bidragit till en sådan medvetenhet och kunskap om detta ämne. Man ser också att det i små, små steg håller på att förändras i andra delar av samhället (även om det är i väldigt liten utsträckning), till exempel klädföretag som vågar inkludera och visa upp olika kroppar, som inte är retuscherade och som gör kläder i alla storlekar. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det som gör mig så ledsen är dock att filmindustrin känns så långt borta från detta. Ja, man kan se tjocka kroppar på filmduken men nästan alltid är de den ”tjocka, roliga kompisen” som pratar om mat, är lat eller helt enkelt finns med i filmen just på grund av sin kropp.
 
Det är inte heller sällan som denne oftast är den smala kompisens (som såklart har huvudrollen) bästa vän. Varför är det så? Jag tycker det är jättebra att det inte bara är normativa kroppar som syns i filmer, men det blir problematiskt när tjocka personer är med och sedan blir den ”stereotypiska” tjocka personen. Varför inte bara låta det vara en kropp och en människa som är en del av filmen? Utan att behöva agera sin roll utifrån sin kropp och sin vikt. Det ger en sådan otrolig skev bild av hur verkligheten ser ut egentligen.

Om en tjock person måste vara rolig för att få en plats i filmen, hur ska tjocka personer ses som bara personer i det verkliga livet? Hur ofta måste en person med en normativ kropp rättfärdiga sin roll i filmen utifrån sin kroppsstorlek?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Några exempel på vad jag menar är till exempel Fat Amy i ”Pitch Perfect”, bara henens namn indikerar på att hon inte kan vara bara Amy. Som om att hon är med i filmen bara för att hon är tjock, det blir hennes signalement. Eller Monica i ”Friends” och Schmidt i ”New Girl”, de båda har varit tjocka tidigare i sina liv och i båda serierna blir det ett återkommande skämt. Nu är de smarta och organiserade men när de var tjocka då ska ni veta; då var de glupska, lata och just tjocka. Hur ska personer med de kroppstyperna känna sig när de ser att man gör narr av deras kroppar? Det är helt vansinnigt att en människas kropp ska avgöra vilken personlighet hen har.

Jag hoppas verkligen att vi i framtiden kan få se filmer där tjocka representeras som människor. Och inte som roliga, lata eller hungriga. Bara en människa som är med i en film. Det är viktigt att inkludera alla sorters människor i film, vare sig det handlar om kroppstyp, hudfärg, sexuell läggning, etnicitet, etc. Men det är också viktigt att tänka på att exempelvis en tjock person inte ska inkluderas i en film endast för att skoja om sin kropp.

Jag vill verkligen se en förbättring inom filmvärlden och jag hoppas få se den inom en snar framtid.

Kommentera här nedanför vad du tycker!
| 22 juli 2018 18:00 |