Krönika

Skribent

Patrik Linderholm

3 juni 2023 | 06:00

Krönika: De små detaljerna var storheten i "Succession"

"Succession" förlitade sig aldrig på det spektakulära. Istället var det i de små detaljerna som serien fann sin styrka.
HBO-serien "Succession" har nått vägs ände och kommer troligtvis att bli ihågkommen som en av de främsta tv-serierna någonsin – och det med all rätt. En lika stor favorit både hos kritiker och publik följdes den slaviskt varje vecka, där minsta detalj analyserades i det kollektiva sociala medier-mikroskopet.
 

Ingen "Game of Thrones" som chockerade

 
Och det är just detaljerna påvisar seriens storhet. "Succession" var en serie som aldrig riktigt tog ut några enorma svängar eller bjöd på stora överraskningar. Den var ingen "Game of Thrones" som kastade in ett Red Wedding här och där och chockerade tittarna. Alla större utvecklingar under seriens gång har varit en naturlig del av kontinuiteten och gått att härleda till tidigare företeelser.
 
Ett av seriens största event, Logan Roys död i den nyss avslutade fjärde säsongen, släppte visserligen ner som en bomb och skakade om rejält i grytan. Men det var aldrig något oväntat. Logans eventuella död har legat som ett mörkt moln över seriens himmel ända sedan start och flera gånger har man varit nära att dra det kortet. Att det nu till slut skedde i den sista säsongen var nästintill väntat.
 
1033680c3c243b0155db818630072e31 im 789966
 
Även att det var just Tom som skulle sluta på topp i slutändan går att härleda via en rad olika aspekter, framför allt om man ser till strukturen i William Shakespeares "King Lear", som varit en av seriens tydliga inspirationskällor. Även Kendalls öde visar att han var dömd att misslyckas, något som serien pekat på gång på gång.
 
De som kritiserat finalen för att inte bjuda på några större överraskningar har uppenbarligen inte sett på samma serie. Det fanns aldrig på kartan att till exempel Greg skulle chockera och ta platsen som VD över företaget i slutet, som en del fanteorier spekulerat.
 

Subtila referenser var nyckeln

 
Den rättframma strukturen till trots har serien som sagt följts slaviskt och analyserats flitigt, men storheten i "Succession" ligger inte stora svepande handlingar utan i de små detaljerna som smyger sig in i varje scen. Serien är fylld av subtila blinkningar och okonstlade kommentarer som säger mer än tusen ord. Även i bakgrunden smyger det sig in nyckelelement, och ibland sker avgörande dramaturgiska intriger mellan avsnitt och scener, där man ibland måste snappa upp sånt som sker i förbifarten för att kunna läsa mellan raderna.
 
Karaktärerna talar inte alltid uttryckligen om sina avsikter eller intentioner, men genom att noggrant observera de små nyanserna kan man upptäcka en hel värld av undertryckta känslor och maktspel. Varje karaktär har ett eget språk som måste dechiffreras för att man ska fånga den fullständiga essensen av intrigerna.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En annan aspekt där de små detaljerna spelar en avgörande roll är i dialogen. "Succession" har blivit känd för sina knivskarpa repliker och i varje ordval ligger en subtil ton av betydelse. Varje mening är väl genomtänkt och konstruerad för att driva berättelsen framåt och samtidigt avslöja djupen av karaktärernas psykologi. Att lyssna på dessa utbyten och försöka läsa mellan raderna har varit en ren fröjd som tittare.
 

Detaljerna lyfter "Succession" till en nivå för sig

 
Även produktionens omsorg att bygga en detaljerad värld är något som skänkt till autenticiteten och berättarglädjen. Från eleganta kontorslokaler till exklusiva residens och till och med i kläderna karaktärerna bär – allt är noga utvalt och specificerat. Ingenting verkar vara slumpmässigt eller överflödigt. Varje plats och föremål kommunicerar något om karaktärerna och berättelsen.
 
De små detaljerna i "Succession" visar sig också i skådespelarnas prestationer. Varje skådespelare förmedlar en otrolig närvaro och precision i sina rolltolkningar. Det är de små nyanserna i deras rörelser, ansiktsuttryck och tal som gör att vi som tittare blir djupt engagerade och investerade i deras öden.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Genom att fokusera på de små komponenterna visar "Succession" att storheten inte alltid ligger i det uppenbara eller spektakulära. Detaljrikedomen i serien lyfter fram den komplexitet och rikedom som finns i historien och karaktärerna, och är det som i slutändan placerar serien i en klass för sig. Genom att vara uppmärksam på de mindre faktorerna får vi som tittare en inblick i det stora spelet och upptäcker skönheten i de subtila nyanserna.
 
Det är denna uppmärksamhet på detaljer som gör "Succession" till ett sant mästerverk och en serie som kommer att bli ihågkommen för sin storhet i många år framöver.
| 3 juni 2023 06:00 |