Film

Skribent

MovieZine

22 oktober 2021 | 12:00

Kritikerna sågar Colin Nutleys nya biofilm

Biopremiär för "Bröllop, begravning och dop - filmen", men flera kritiker tycker du ska OSA nej.
Colin Nutley och Helena Bergström må vara en folkkär duo som gjort många publikfriande filmer ihop. Men recensenter är lite mer svårflörtade, och inför biopremiären av "Bröllop, begravning och dop" - långfilmsfinalen på TV4-serien - haglar det låga betyg i media.
 
1:a i betyg blev det bland annat hos DN där Mårten Blomkvist kallar filmen för ”genant andefattig”, ”en korseld av blaj” med ”tårdrivande glanslös” dialog.

Lars Böhlin skriver i Västerbotten-kuriren att Colin Nutley och Helena Bergström helt har tappat känslan för dramaturgi:

"Ta bara inledningen. Först kommer ett bildsvep för att sammanfatta vad som hänt i tv-serien. Därefter kommer tre scener på rad med olika personer som sitter kring bord och pratar känslor. Fjärde scenen består av två personer som står utomhus – omväxling förnöjer – och pratar om sina känslor. I den femte scenen pratar två människor känslosamt medan de går in och sätter sig i en trappa."

"Det var länge sedan jag såg en så här dålig film", skriver Eric Diedrichs på Filmtopp. "Under pressvisningen lämnade en kritiker rummet efter 45 minuter".
 
 
"Nutleys nya är kaffe på maten utan avec" skriver Aftonbladets Stefan Hedmark och delar ut 2 plus. "Här finns ett obligatoriskt bråk som slutar med att någon knuffas in i en julgran. Det piggar inte upp. Det gör däremot Göranzons vassa tunga i många andra scener."

GP:s filmkritiker Maria Domellöf-Wik "ser en relationskomedi förfalla i ren buskis och längtar till tiden då regissören Colin Nutley ännu gjorde film av nyfikenhet och satte något på spel". (Recensionen är tyvärr gömd bakom en betalvägg så vi vet inte betyget.)

Vår recension här på MovieZine framstår som förhållandevis generös: "Har man inte sett serien framstår långfilmen som lite svårtillgänglig - men som årets första julfilm sprider den också charm och värme."

Även Kulturbloggen bjussar på en 3:a i betyg: "Filmens styrka är alla skådespelare. Härligt att se så många av de bästa lite äldre svenska skådespelarna samlade i en film. Och de gör vad de kan med manuset. Men det är mycket snack i den här filmen."
 
 
"Bröllop, begravning och dop - filmen" går nu på bio.
| 22 oktober 2021 12:00 |