Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 april 2024 | 11:30

Höga betyg till nya krigsfilmen: "Obehagligt intensiv action"

Äntligen biopremiär för "Civil War"! Alex Garlands provokativa actiondrama om ett splittrat USA hyllas i svensk press.
"Civil War" har på kort tid blivit en av vårens mest omtalade filmer. "Ex Machina"-regissören Alex Garland tar med oss på en farlig roadtrip genom ett krigsdrabbat USA. Kirsten Dunst och Wagner Moura spelar journalisterna som försöker ta sig fram till Washington innan Vita huset störtar.
 
Det är en både mäktig och omskakande filmupplevelse som biter sig fast i tittaren och stannar kvar hos en länge. "Civil War" är lika delar politisk kommentar, en skräckfilm om krigets fasor, och en hyllning till journalisters viktiga och ofta underskattade roll i samhället. Jag har redan sett den två gånger, och anser den vara 2024 års hittills bästa film. (Tips: se den på IMAX om du kan!)
 
Andra svenska recensenter verkar vara inne på samma spår. Inför biopremiären idag har filmen fått många höga betyg hos de stora medierna. Läs några utdrag nedan:
 
DN (4/5): "Det är en atmosfärisk och kuslig film med oförutsägbar rytm som sömlöst fogar samman krigsfilm, road-movie och postapokalyptisk dröm (...) Styrkan ligger i stämningen, i obehaget som dröjer sig kvar och väcker tankar."
 
Aftonbladet (4/5): "Slutet är chockerande. Scenografi, actionscener, skådespelarna… det är toppklass. När man ser filmen, känns det som att vara mitt inne i detta kaos. Eftersmaken? En saknad av politisk analys."
 
Nöjesguiden (4/6): "Nyskapande och unik i sin framställning av krig (...) Obehagligt intensiva actionsekvenser gör Civil War till en av årets hittills bästa filmer."
 
Gamereactor (8/10): "Civil War är som en modern Apocalypse Now; det är en mörk, aktuell inblick i krigets meningslöshet och elände."
 
SVT Kultur (4/5): "Tajmingen är dessutom nästan overklig. Under ett amerikanskt presidentvalår när inbördeskrig framstår som en logisk fortsättning på de senaste årens polariserande information- och kulturkrig."
 
MovieZines recensent Lucas Mass kallar filmen för "en utmanande upplevelse gjord för bioduken (...) En av de starkaste upplevelserna du kan ha i en biosalong i år. Att filmen inte tar en tydlig politisk hållning kan kännas fegt med tanke på hur verkligheten ser ut just nu, men det är ett häpnadsväckande spektakel. Förvänta dig bara inte en sorts spektakel man kan njuta av. Det är upprörande och har mer gemensamt med en skräckfilm än en actionfilm" skriver Lucas Mass.
 
 
"Civil War" går upp idag på svenska biodukar. Missa inte!
 
| 17 april 2024 11:30 |