Film

Skribent

Alexander Dunerfors

13 augusti 2015 | 22:00

Kritikerna diggar ”Straight Outta Compton”

Men i Sverige planeras ingen biopremiär för filmen om N.W.A.
Den omtalade dramabiografin om N.W.A., historien om hur gangstarappens pionjärer föddes på USA:s farligaste gator, går i helgen upp på amerikanska biodukar.

”Straight Outta Compton” utspelar sig i mitten på 80-talet i kaliforniska Compton, en liten stad med hög kriminalitet. Här bildar fem unga män gruppen som ska ge en arg, tystad generation en explosiv röst. Med låtar som ”Fuck tha Police” och ”Gangsta Gangsta” blev N.W.A. snabbt ett kontroversiellt muskfenomen.

N.W.A. hann bara ge ut tre skivor innan rapstjärnorna Dr Dre, Ice Cube, Eazy-E, MC Ren och DJ Yella gick skilda vägar, men deras musik lever vidare - inte minst i bioaktuella ”Straight Outta Compton”.

Fullt lika mycket svordomar blir det inte i recensionerna, inför helgens biopremiär har amerikanska kritiker mest positiva ord att säga. Filmen har höga betyg på IMDb (7,8/10) och Rotten Tomatoes (87% positiva omdömen).

En av kritikerna som hyllar filmen är Richard Roeper från Chicago Sun-Times:

”Gray berättar en episk historia, som lätt kunde fyllt ut några timmar på en kabelkanal. Det är en av de bättre musikbiografierna från de senaste 20 åren.”

”Supergruppens meteorliknande uppgång och bråkiga fall blir till ett spretigt men upplivande hiphop-epos”, skriver Scott Foundas i Variety.

”Historien om rappens mest kontroversiella grupper är både hejdlöst radikal och bekvämt konventionell - och kanske något för ambitiös”, tycker James Rocchi från The Wrap.

”En enormt underhållande film som funkar bäst om du inte granskar den för noga utan bara lyssnar”, skriver Entertainment Weeklys Chris Nashawaty.

L.A. Weekly hör till de mer tveksamma:

”Det är klart vad producenterna Cube och Dre är mest intresserade av: pengarna. Handlingen är inte lika viktig, speciellt när det handlar om pinsamma detaljer (…) Den sanna historien om N.W.A. kommer berättas först när alla medlemmar är i graven”, skriver Amy Nicholson.

Se trailern till "Straight Outta Compton":


F. Gary Gray (”Law Abiding Citizen”) regisserar filmen som har fem relativt okända nykomlingar i huvudrollerna. Ice Cube spelas till exempel av hans son, O’Shea Jackson.

Något svenskt premiärdatum har filmen inte fått än. "Straight Outta Compton" verkar i nuläget dömd till att gå direkt till dvd, preliminärt releasedatum är satt till 7 december. Men hoppet är inte helt ute än. SF Bio skriver på sin Facebooksida:

- Vi för samtal med filmbolaget om att få visa filmen samt att vi är medvetna om att det är många som vill se den. Detta är en vanlig förhandling som sker inför varje film som visas på bio.
| 13 augusti 2015 22:00 |