Skribent

MovieZine

20 juli 2023 | 08:57

Kris hos Viaplay - 25 procent av personalen har fått sparken

"Vi har behövt fatta tuffa beslut." Streamingtjänsten lämnar flera länder och avvecklar sitt billigaste grundpaket.
Det krisar hos streamingjätten Viaplay. Nu får var fjärde anställd får lämna företaget.
 
Anledningen är att färre vill abonnera på streamingtjänsten. Detta efter flera år av kostsamma satsningar då Viaplay har pumpat ut svenska originalserier och köpt på sig dyra sporträttigheter. Tidigare i sommar avgick företagets VD och ersattes av Jørgen Madsen Lindemann.
 
Enligt nya strategin ska Viaplay lämna flera marknader, bland annat de baltiska länderna, och fokusera på Norden. Och på sporten:
 
”Vi har behövt fatta flera tuffa och omedelbara beslut för att säkra verksamhetens framtid. Detta har dessvärre inneburit att vi behövt minska antalet anställda med mer än 25%”, skriver Viaplays nye VD i en nysläppt kvartalsrapport.
 
"Vi avvecklar även våra billigare grundpaket utan sportinnehåll på samtliga av våra internationella marknader, för att fokusera på vårt sporterbjudande".
 
Enligt Jørgen Madsen Lindemann kan det också bli aktuellt att sälja Viaplay:
 
"Vidare gör vi även en omedelbar strategisk översyn av hela verksamheten med syfte att utvärdera samtliga möjligheter, inklusive vidarelicensiering av innehåll, avyttring av tillgångar, nyemission alternativt en försäljning av hela koncernen."
 
Viaplay Group hade närmare 1600 anställda under förra året, enligt siffror från Expressen. Mer än 800 av dem arbetar i Sverige.
| 20 juli 2023 08:57 |