Film

Skribent

Erik Dalström

15 februari 2015 | 20:00

Kostymerna i "Askungen" - en del av magin

Disney nya storfilm “Berättelsen om Askungen” hade världspremiär på den 65:e upplagan av Berlin Filmfestival. MovieZine var på en mycket rolig och skämtsam presskonferens där mycket fokus låg på de magiska kostymerna.
På plats under filmens presskonferens var den stjärnspäckade rollistan Helena Bonham Carter, Lily James, Richard Madden, Cate Blanchett, Stellan Skarsgård och regissören Kenneth Branagh. 

Medverkade gjorde även producenten som berättade hur tacksam hon var över att ha arbetat på "Hunger Games"-filmerna då de har en sådan stark kvinnlig protagonist. Men nu en ära att ha fått jobba med Kenneth Branaghs magnifika version av Askungen. Hon berättade att det som gör den här versionen speciell är att Askungens styrka inte låg i någon pilbåge, inte heller i något svärd, utan att hennes styrka var evig godhet.

- Jag tycker det är fantastiskt att unga tjejer runt om i världen inte behöver ha svärd, sköldar, pilbågar eller pilar för att känna styrka. Utan möjligheten att kunna se på sig själva, med en klar syn på vad de tror på och med en godhet samt egen tro. 

I en saga som Askungen krävs det givetvis en bra kostymör för att få till den rätta magiska känslan i filmen. Sandy Powell har verkligen lyckats med det och fick en fråga om vad som var den största utmaningen. 

- För mig var största utmaningen att leva upp till förväntningarna av "Askungen" och att inte göra alla sexåringar i världen besvikna. Det här är en kostymörs dröm. Du får göra den goda prinsessan och glada prinsen men även de onda. Följdfrågorna riktades till skådespelarna och hur det kändes att bära dessa fantastiska kreationer. 

- Kläderna var helt magiska. De gjorde nästan allt skådespel åt dig. Du tog på dig dom och helt plötsligt står du annorlunda, du rör dig på ett annat sätt och det är en liten del av den magin. Men det gjorde även ganska ont att bära dom då de var väldigt tighta, säger Lily James.

Sen fyller Helena Bonham Carter i med att berätta om sin annorlunda klänning. 

- Våra klänningar var över en meter breda så vi kunde inte vara nära varandra. Logistiken till att gå på toaletten var därför väldigt problematisk, man kunde inte hitta toalettsitsen. Sandy är ett geni men bekvämligheterna var inte alltid så högt på prioriteringslistan, skrattar Helena. Min klänning var en fantastisk kreation men som jag hoppas aldrig behöva bära igen för jag var som en vandrande lampa. Den bestod av 4000 LED-lampor och sen hade jag ungefär 15 stycken batteripaket i min stjärt. På inspelningen fanns det en ung och trevlig man som arbetar för Philips, han kom och “tände på mig” innan varje tagning, skämtar Helena. 

Cate Blanchett spelar den onda styvmamman i filmen och gör det verkligen med glimten i ögat. Men hur var det att spela henne?

- Självklart när du får spela någon med ordet “galen” framför ditt namn, så vet du att det kommer bli en rolig upplevelse. Jag var för gammal för Askungen och inte tillräckligt rolig för att spela den goda fen, så jag fick det som blev kvar, skrattar Cate. Nej men självklart, det är alltid kul att se hur långt du kan tänja gränserna, du oroar dig inte för om människor kommer gilla dig eller inte. Människor vill att skurken ska vara ond och extrem, så det är en del av skådespelarens jobb. Cate fick även en fråga vad skillnaden är att jobba med Terrence Malick och Kenneth Branagh, då hon även medverkade i ”Knight of Cups” som visats under Berlin filmfestival. 

- Terry är en filosof och poet, inte för att Kenneth inte är det, men ”Cinderella” är en film som har ett väldigt tydligt berättande och driv. Vi berättar och skapar en saga. Terry skulle beskriva sitt filmskapande som att gå och fiska. Han vet precis vad han letar efter men nödvändigtvis inte vilka delar som slutligen kommer hamna i den färdiga filmen. Berättandet är mindre viktigt för honom än den poetiska och experimentella delen. Jag tror att Kenneth som skådespelare och regissör är mer intresserad av berättandet. Det handlar mer om karaktärerna och om historien. Så båda var väldigt olika och intressanta upplevelser.

Vart fick du inspirationen till din karaktär, Cate?

- Inspirationen kommer främst från personerna som du arbetar med. Det är aldrig själva rollen som lockar mig till något projekt. Det är gruppen människor bakom det. Regissören, de andra skådespelarna, vem det är som producerar, vem som gör kostymerna. De som man skapar filmen med. 

”Berättelsen om Askungen” går upp på biograferna i Sverige den 13:e mars. 
| 15 februari 2015 20:00 |