Klipp

Skribent

David Sjögren

3 mars 2015 | 14:00

Se kortfilmen som blev "Whiplash"

Filmen som ingen ville göra vann kortfilmspris på Sundance och blev sedan Oscarsbelönad långfilm.
Damien Chazelle kan idag stoltsera med tre Oscarsstatyetter på sitt CV. "Whiplash", som han skrev och regisserade, blev en enorm succé, men faktum är att Chazelle fick kämpa för att få filmen producerad. 2012 hamnade manuset på den så kallade Black List, där de bästa ofilmatiserade manuskripten samlas varje år. Eftersom han inte lyckades hitta ekonomiskt stöd värdigt en långfilm bestämde han sig för att göra en kortfilm istället, vilken skulle visa sig bli den succé han behövde för att till slut kunna få igenom en långfilmsproduktion.

2013 visades kortfilmen på Sundance Film Festival där den hyllades och prisades, liksom långfilmsversionen skulle göra ett år senare. Kortfilmen är 18 minuter lång och går att se nedan.


Noterbart är att Jason Reitman ("Juno", "Up in the Air") ställde upp som producent och var den som gav J.K. Simmons en kopia av manuset. Ett genidrag får man väl säga, med facit i hand. Simmons gillade vad han läste och skrev på direkt, innan finansieringen ens var säkrad, vilket Chazelle uttryckt stor tacksamhet och förundran över i senare intervjuer. Till långfilmsversionen tillkom Miles Teller som huvudrollsinnehavare, istället för kortfilmens Johnny Simmons.

Vad tycker ni om "Whiplash"? Hur står sig kortfilmen mot långfilmen och vice versa?
| 3 mars 2015 14:00 |