Serie

Skribent

Sara Abdi

13 februari 2016 | 15:00

5 kreativa sätt att trolla bort en mage i tv

Jess i "New Girl" är gravid. Eller nej förresten, hon är INTE gravid och det är det som är problemet. Även skådisar blir ibland på smällen och det är inte alltid som det passar så bra med en bebismage på karaktären de spelar.
(En liten spoilervarning utfärdas om du inte har sett säsong 5 av "New Girl"!)

I tisdags flyttade en ny tjej in i loftet i "New Girl". Det är Megan Fox som gästspelar i några avsnitt av den femte säsongen. Seriens huvudperson packade sin väska redan i tredje avsnittet och drog iväg på jurytjänst, i vad som verkar bli en ganska långdragen rättegång. 

Det är nämligen så att Zooey Deschanel, som spelar Jess i serien var gravid under inspelningen. Ganska så rejält gravid. Det passade inte riktigt in i handlingen att singeln Jess skulle få en bebis just nu. Så manusförfattarna fick bli kreativa. Först lät de henne ramla ned för en trappa och hamna i rullstol (typiskt bra sätt att dölja en mage) och när hon kommit på fötter igen kom de alltså på den briljanta idén att låta den plikttrogna Jess bli kallad till jurytjänst och därmed också sitta isolerad i ett hotellrum resten av säsongen. 

Det är inget nytt det här med graviditeter som inte passar in i manus. Här är några andra exempel på påhittiga lösningar för att dölja en bebismage:

1. Att bli lite tjock
Betty Francis hade redan tre barn när January Jones, som spelade henne i "Mad Men", blev gravid. Istället för att låta henne bli fyrabarnsmor så började den olyckliga hemmafrun Betty tröstäta. Mycket. Så January Jones fick helt enkelt dra på sig en fatsuit och sitta en bra stund längre i sminket inför varje inspelning. Det var också när Betty blev lite tjock som hon plötsligt blev lite mer mänsklig. Den annars så perfekta fasaden krackelerade ett par gånger, vilket gjorde henne så mycket mer intressant.

2. Att hålla saker i famnen
Julia Louis-Dreyfus var gravid två gånger under de nio säsonger hon spelade Elaine Benes i "Seinfeld". Magen doldes under bylsiga kläder, hon ses så gott som alltid med ytterkläder på sig inomhus, och bakom en arsenal av otympliga grejer som hela tiden var mellan henne och kameran. Julia Louis-Dreyfus har berättat att Jerry Seinfeld vid ett tillfälle föreslog att de kanske bara skulle skriva in i storyn att Elaine blev fet, istället för att försöka hitta på nya sätt att dölja magen. Men det var inte riktigt det den då fyra månader gravida Julia Louis-Dreyfus behövde höra och hon började storgråta av bara tanken. Så Elaine fick även fortsättningsvis gömma sig bakom tvättkorgar, paket och möbler. 

3. Att äta väldigt mycket, väldigt snabbtAlyson Hannigan och Cobie Smulders var båda gravida under inspelningen av fjärde säsongen av "How I Met Your Mother". Precis som i Seinfeld använde man sig av strategiskt placerad rekvisita för att dölja de växande magarna. Men vid ett par tillfällen använde sig istället manusförfattarna av Hannigans runda mage. Den kom bland annat väl till pass i en flashback från en korvätartävling som Lily ska ha vunnit efter att ha ätit 29 korvar på åtta minuter, med en tydligt uppsvälld mage som resultat. Andra gången Alyson Hannigan blev gravid var det lite enklare, då Lily och Marshall praktiskt nog också väntade barn.


4. Att sudda bort magen efteråt


Claire Danes var gravid under inspelningen av andra säsongen av "Homeland" och Morena Baccarin, som spelade Jessica Brody, var med barn under den tredje. Det gjorde att Homeland-teamet blev något av experter på att dölja magar med hjälp av vinklar, specialeffekter och body doubles.

5. Att bli kidnappad av utomjordingarGillian Anderson var rejält gravid under andra säsongen av "Arkiv X". När magen blev för stor för att dölja bakom obduktionsbordet så lät man först en psykpatient kidnappa henne och stuva in henne i bakluckan på sin bil. Detta så att han skulle kunna övertyga utomjordingarna att ta Scully istället för honom själv. Det lyckades så klart. "Arkiv X" fick på så sätt en story som de skulle återkomma till många gånger i de följande säsongerna, och Gillian Anderson fick mammaledigt i åtminstone ett par avsnitt. 

(Och om inget av ovanstående funkar, så finns alltid "Glamour"-varianten: att sätta in en hyfsat lik vikarie och låta en speakerröst annonsera "rollen som x spelas nu av y".)

| 13 februari 2016 15:00 |