Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

10 februari 2016 | 15:30

Kommer Bryan Fullers nya ”Star Trek” att bli långlivad?

Fansen jublar över beskedet att Bryan Fuller kommer att göra en ny ”Star Trek”-serie för CBS, efter beskedet igår. Men det finns också en oro att CBS marknadsföringsstrategi kan bli dess död.
Att Bryan Fuller ska blir kapten på skeppet när nya ”Star Trek” ska spelas in kom som ett glädjebud för de flesta fans, då han har varit involverad tidigare i ”Star Trek: Deep Space Nine” samt ”Star Trek: Voyager” och har intressanta visioner för seriens framtid som vi får se i början av 2017. Men det finns en oro bland anhängarna också.

CBS tänker nämligen använda serien som lockbete för att väcka intresse för sin egen streaming-tjänst All Access genom att inte visa ”Star Trek” på TV utan enbart på nätet, enligt EW. För den som vill se fortsättningen på serien måste därför betala för en prenumeration på 5,99 dollar (50 kr) i månaden. Då många redan betalar en liknande summa för ett Netflix-konto eller liknande, kan det ta emot att betala för ytterligare en tjänst när du bara är intresserad av en serie. 

De mest diskuterade teorierna bland fansen om sambandet mellan CBS marknadsföringsstrategi och ”Star Treks” fortlevnad verkar vara följande tre:

1. Kostnaden uppmuntrar till fildelning


Folk kommer att lockas till att illegalt fildela serien istället för att betala för en ny prenumeration. Då detta inte syns i seriens tittarsiffror kan detta leda till att serien läggs ner.

2. Streaming-tjänsten floppar


Om ”Star Trek” ska fungera som lockbete för att få nya prenumeranter till All Access och folk inte vill betala en prenumeration på en hel tjänst bara för en serie, finns risken att All Access floppar, läggs ner och serien kommer antingen att läggas ner eller få fortsatt liv i TV-rutan. Det är alltså lite av ett 50-50-läge.

3. Bara ett marknadsföringsknep


Kanske är det så att CBS i hemlighet planerar att visst visa serien på TV strax efter att den har gått klart på All Access, men håller tyst om den biten till vidare för att marknadsföra den nya streaming-tjänsten. I så fall får det gå som det går med den strategin, för folket kommer att få tillgång till serien i vilket fall, tittarsiffrorna går upp och serien får nya säsonger.

Vad är mest troligt? För fansen får vi hoppas att den tredje teorin är den sanna, då den erbjuder den mest vissa framtiden för ”Star Trek”.
| 10 februari 2016 15:30 |