Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 november 2023 | 17:00

5 kommande superhjältefilmer som kan rädda (eller sänka) Marvel

Deadpool, Wolverine, Captain America och Blade står på tur.
Ingenting varar för evigt, och nu kan man undra om Marvel Studios storhetstid är förbi. Superhjältegenren som dominerat på biodukarna i 20 års tid sviker allt oftare sina fans, med flopp-rubriker och snack om "superhero fatigue" som ett brev på posten.
 
Har vi blivit Marvel-mätta? Och innebär detta slutet för MCU som vi känner till det, eller har studion bara haft en svacka? Kanske kan en liten paus vara på sin plats - under 2024 släpps endast en ny biofilm i denna franchise. Frågan är om framtida projekt har vad som krävs för att injicera hjältarna med nya superkrafter och tänka nytt för att göra Marvel hett igen.
 
Här är vad Marvel Cinematic Universe har att bjuda på framöver. Vilka filmer ser ni fram emot?
 
 

Deadpool 3 - premiär 26 juli 2024

 
Han har onekligen potential för att dra publik. Kaxiga Deadpool med Ryan Reynolds i rollen har spelat in över 1,5 miljarder dollar med sina två senaste filmer, och förväntningarna är höga. Nu får han dessutom självaste Wolverine (Hugh Jackman) som sidekick! Hollywoodstrejken har skapat förseningar men vi hoppas få se "Deadpool 3" på bio till sommaren. Detta blir 2024 års enda biofilm från MCU.
 
Vad som talar för succé: En efterlängtad comeback för en barnförbjuden antihjälte, och slutet på en trilogi.
 
Vad som talar för flopp: Det vore ifall Disney (sedan uppköpet av Fox och "Deadpool"-franchisen) har mixtrat för mycket med filmernas framgångsrecept. Funkar så mycket svordomar, våld och blod i MCU?
 
 

Captain America: Brave New World - premiär 14 februari 2025

 
I den fjärde filmen om Captain America har Sam Wilson (Anthony Mackie) tagit över superhjältenamnet och skölden. Handlingen hålls hemlig, men vi kommer få se Harrison Ford som Thaddeus Ross och Liv Tyler återvänder som Betty Ross. Rykten säger att Fords karaktär Ross är USA:s president i den här filmen... och att han kommer förvandlas till skurken Red Hulk.
 
Vad som talar för succé: "Captain America" är en välkänd och populär franchise.
 
Vad som talar för flopp: Chris Evans, en av Marvels populäraste stjärnor, är inte kvar i titelrollen.
 
 

Fantastic Four - premiär 2 maj 2025

 
Var tionde år är det dags för en reboot av "Fantastic Four", det står i grundlagen. Vilken dag som helst nu får vi veta vilka skådespelare som tar de ertertraktade rollerna som Marvels "första familj". Det ryktas bland annat om Pedro Pascal som Mr. Fantastic. (John Krasinski gjorde en cameo i rollen i senaste "Doctor Strange".) Filmen sägs däremot fokusera mer på Sue Storm. "Fantastic Four" är nästa stora Marvel-film att spelas in och kommer inleda Fas 6.
 
Vad som talar för succé: En välbekant titel och många fans har väntat på att se Fantastiska fyran göras "på rätt sätt". En uppsättning bra och omtyckta skådespelare skulle absolut kunna locka stor publik.
 
Vad som talar för flopp: Det har varit svårt att få till en lyckad "Fantastic Four"-film. Flera missar genom åren kan ha fläckat ned franchisen och gjort allmänheten ointresserad.
 
 

Thunderbolts - premiär 25 juli 2025

 
En grupp superskurkar rekryteras av regeringen för att utföra hemliga uppdrag. En hyfsat stjärnspäckad historia med Harrison Ford (Thunderbolt), Florence Pugh (Yelena Belova), David Harbour (Alexei), Ayo Edebiri och Steven Yeun i rollistan.
 
Vad som talar för succé: Att samla obskyra superskurkar i en film funkade ju bra för "Suicide Squad"-filmerna.
 
Vad som talar för flopp: En rad karaktärer och skådisar som ingen nödvändigtvis bryr sig om.
 
 

Blade - premiär 7 november 2025

 
Sommaren 2019 blev det känt att Mahershala Ali ("Green Book") ska spela vampyrjägaren Blade, en roll som Wesley Snipes gjorde odödlig i tre populära filmer kring millennieskiftet. Än har de inte kommit till skott med inspelningen, och förproduktionen var minst sagt problematisk enligt Screenrant. Filmen ryktas få en budget på 100 miljoner dollar - sällsynt lågt för en Marvelfilm.
 
Vad som talar för succé: Många har väntat på att den brutala vampyr-franchisen ska återvända.
 
Vad som talar för flopp: "Blade" har drabbats av flera förseningar och tråkiga rykten. Är det inte budgetproblem så är det manus som inte hållet måttet.
 
Large 6a1b8d8fc3e970d0129721097a20eb4f grammer
 
Längre fram kommer också två nya "Avengers"-filmer (premiär 2026 och 2027) samt en "X-Men"-reboot med nya skådespelare. Marvel ligger inte på latsidan direkt, men de kommande åren kommer bevisa om studion och superhjältegenren fortfarande har sin appeal.
| 26 november 2023 17:00 |