Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 december 2018 | 19:00

Efter "Aquaman" - vad är status på DC:s kommande filmer?

Joker, Wonder Woman, Harley Quinn och många fler står på tur.
Havets konung Aquaman härskar på bioduken. Idag har DC:s nya storfilm med Jason Momoa premiär, med många förväntansfulla "Justice League"-fans i kö. Mycket står på spel för DC, vars ambitiösa blockbusters inte alltid blir en stor hit hos publiken.

Medan studion inväntar premiärhelgens resultat är flera andra stora superhjältefilmer på gång. Nedan ser du vilka filmer som närmast är på väg från DC-fabriken.
 

Shazam! - premiär 5 april 2019

 
Med "Shazam!" blir det tydligt att DC:s filmuniversum inte behöver vara mörkt och dystert. Det här är en komedi som beskrivs som "Superman möter Big", där en ung grabb upptäcker att han kan förvandlas till en vuxen man med superkrafter. David F. Sandberg blir den förste svensken att producera en stor superhjältefilm i Hollywood, ett förtroende han fick tack vare skräckfilmen "Annabelle: Creation".
 
 

Joker - premiär 4 oktober 2019

 
Det här är historien om hur en misslyckad komiker blev staden Gothams stora skräck. En origin-film utanför DCEU, vilket är anledningen till att Jokern inte spelas av Jared Leto utan Joaquin Phoenix (borde dock bli hur bra som helst!). Med lägre budget siktar man mer på en djup karaktärsstudie än pampiga effekter, och det sägs att Scorseses "Taxi Driver" är en inspirationskälla. En vågad satsning, där filmskaparen Todd Phillips ("Baksmällan") inte behöver bry sig om resten av DC:s universum.
 
 

Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) - premiär februari 2020

 
Bakom den fantastiska titeln döljer sig en "Suicide Squad"-spinoff med fokus på några av Gotham Citys kvinnliga hjältar. Margot Robbie är förstås tillbaka i den sköna rollen som Harley Quinn, och hon får sällskap av bland andra Huntress och Black Canary. Ewan McGregor har nyligen fått rollen som skurken Black Mask. Regissör är Cathy Yan, som upptäcktes efter sin Sundance-debut med dramat "Dead Pigs".
 
 

Wonder Woman 1984 - premiär juni 2020

 
Förväntningarna är stora på uppföljaren till "Wonder Woman", som blev en överraskande succé för DCEU. Nu tar historien ett skutt fram i tiden, till 80-talet, där Kristen Wiig härjar som skurken Cheetah. Patty Jenkins är tillbaka bakom kameran, och på något vis finns det även plats för Chris Pine, trots det som hände hans karaktär sist...
 
 

The Flash - premiär tidigast 2021

 
Ezra Miller livade upp "Justice League" i rollen som blixtsnabbe The Flash, men hans solofilm går långsamt framåt. Regissörerna John Francis Daley och Jonathan Goldstein har tagit över sedan flera hoppat av projektet. Tidigare rapporter har sagt att filmen baseras på "Flashpoint"-serien, men man verkar ha övergett både denna titel och storyline. Inspelningen kan tidigast börja efter sommaren 2019, då Miller ska filma "Fantastiska vidunder 3" först.
 
 

The Batman - premiärdatum ej klart

 
En ny Batman-film borde vara en no-brainer för DC och Warner Bros, men trots detta har projektet haft en tuff uppförsbacke. Ben Affleck skulle regissera, ångrade sig, och det återstår att se om han är kvar i rollen som Bruce Wayne när det väl är dags. Det senaste ryktet säger att regissören Matt Reeves ska lämna in ett nytt manus innan årets slut. Om studion är nöjda kan "The Batman" förhoppningsvis filmas redan 2019.
 
Large 3dbcc7adef08afb0ae56a64c35af28c4 batman
 
Andra DC-filmer på gång som vi tidigare skrivit om är James Gunns "Suicide Squad 2", "Batgirl", "Nightwing", en ny film om Jared Letos Joker, ännu en film om Jokern och Harley Quinn, "Gotham City Sirens", "Black Adam", "Cyborg" och inte minst "Green Lantern Corps".
 
Flera av de här projekten har blivit tyngda av förseningar, avhoppade regissörer och andra problem bakom kulisserna. DC:s superhjälteuniversum är ännu inte en lika väloljad maskin som Marvels, men de kämpar tappert. Det saknas varken ambitiösa planer, eller karaktärer med stor fanbas.
 
Vilka DC-filmer ser ni mest fram emot?
| 14 december 2018 19:00 |