Spel

Skribent

Vanja Tomin

17 december 2022 | 09:00

Kolla in listan med årets 10 sämsta spel, enligt kritikerna

2022 har gett oss ett bättre spelutbud än förra året, men med kvantitet förloras kvalitet. Kolla in listan med årets 10 sämsta spel enligt spelkritiker.
Året går mot sitt slut, The Game Awards har sagt sitt genom att utmärka "Elden Ring" som årets bästa spel, snart får vi också veta vilket spel som blir framröstat till årets bästa spel av er läsare i MovieZines egna omröstning. 
 
Samtidigt har Metacritic.com släppt en lista med de 10 sämsta spelet för år 2022. Listan rankar de spel med lägst poäng som släppts för alla plattformar mellan 1 januari 2022 och 31 december 2022. Spel rankas efter Metascore, från och med den 12 december 2022, och alla titlar med färre än sju recensioner från professionella kritiker är undantagna.
 
 
Med andra ord, dessa dåliga spel är alla tillräckligt kända för att få recensioner från flera kritiker. Om en enda titel skulle ha hamnat på listan flera gånger på grund av låga poäng på mer än en plattform, inkluderas bara den version med lägst poäng.
 

10. "Blade Runner: Enhanced Edition" (Nintendo Switch)

 
 
En science fiction-remaster på peka-och-klicka spelet från 1997 som utspelar sig i samma universum som "Blade Runner"-filmen. Ett spel som inte blev så lyckat, fullt av glitchar med undermålig grafik och därmed sågades av både kritiker och spelare.
 

9. "Kamiwaza: Way of the Thief" (Playstation 4)

 
 
Ett actionspel i tredjeperson som placerar spelaren i rollen som Ebizo, en hederlig tjuv som försöker överleva på Mikados gator. Spelet, en remaster av ett exklusivt japanskt spel från 2006, som också släpptes för Nintendo Switch och PC, fick några positiva recensioner, men de flesta kritiker ansåg att "Kamiwaza" inte åldrats bra alls. Klumpiga kontroller och låg nostalgikänsla gjorde att spelet fick låga betyg.
 

8. "The Waylanders" (PC)

 
 
Ett rollspel med strider i realtid som utspelar sig i två olika epoker i Galicien. Den spanska spelstudion Gato ligger bakom spelet som började som ett Kickstarter-projekt. Studion uppgav "Dragon Age" och "Baulders Gate" som stora inspirationer till spelet och förväntningarna var skyhöga. Men "The Waylanders" kom inte ens halvvägs då spelet är så fullt av tekniska spel och glitchar att det knappt går att spela än idag.
 

7. "The Last Oricru" (Xbox Series X)

 
 
Tänkt som ett spel med starkt narrativ och förväntat stort rollspel, med en blandning av action och science fiction, följer vi en odödlig krigare som kraschlandar på en medeltida planet på randen av krig. "The Last Oricru" misslyckades med att imponera både spelare och kritiker, som inte uppskattade varken spelets huvudperson, den dåligt skrivna spelberättelse eller de klumpiga spelkontrollerna. 
 

6. "Zorro: The Chronicles" (Playstation 5)

 
 
Ett spel riktat för barn mellan 6-12 år, som anses vara för enkelt och med för lite variation. Spelets dåliga grafik kan inte rättfärdigas med att målgruppen är barn, då dagens standard är avsevärt högre än för några år sen. Spelet utspelar sig på 1800-talets Kalifornien och är baserat på den animerade tv-serien. Spelet är menat att vara humoristiskt och underhållande för barn, men knappt de yngsta barnen finner spelglädje i "Zorro: The Chronicles" då det fortfarande är fullt av buggar och andra tekniska problem. 
 

5. "LEGO Brawls" (Playstation 5)

 
 
Många kritiker ville tycka om "LEGO Brawls" men spelet kändes halvfärdigt i alla aspekter och var dessutom en portning av mobilspelet från 2019, men då med vissa justeringar och uppdateringar för anpassning till konsol. Det räckte tyvärr inte hela vägen och många kritiker och spelade reagerade även på det höga priset i förhållande på kvalitén på spelet. 
 

4. "XEL" (Switch)

 
 
"Xel" är ett plattformsspel i 3D med öppen spelvärld som utspelar sig i en mystisk värld som blandar science fiction och fantasy, och "Xel" får några poäng för grafik och dess spelberättelse. Men "Xels" misstag är det ofärdiga och opolerade spelet blir så frustrerande att få spelare eller kritiker hittar en njutning med spelet.  Värt att nämna är att PC-version fick lika dåliga recensioner. Vissa kritiker lyfte att de tidsbaserade pusslen och striderna i spelet var väldigt kul och gav även beröm för spelets visuella utseende. Dock har spelet så många underliggande tekniska fel att det knappt går att spela. 
 

3. "Babylon's Fall" (Playstation 5)

 
 
"Babylon's Fall" är en helt ny spelserie från "Bayonetta"-studion Platinum Games som blandar rollspel och hack-and-slash-action i en fantasivärld dominerat av ett högt torn. Recensionerna var hemska från start, både spelmekanik och utseende kritiserades och få spelare dök upp online för att spela det. Detta resulterade i ett snabbt beslut från spelutgivaren som stänger ner spelservrarna den 27 februari 2023.
 

2. "Crossfire X" (Xbox Series X)

 
 
Xbox-exklusiva "Crossfire X" är ett gratisspel som var tänkt att ha en stark berättelse som tar med spelaren i ett spännande äventyr. Kritikerna hade inget dåligt att säga om spelgrafiken eller speltekniken i detta fall, men många andra problem uppstår med "Crossfire X". Låg nivå på röstskådespel, en dåligt skriven historia, klumpiga kontroller och påtryck för mikrotransaktioner, gör att distraktionerna i spelet är så stora och irriterande att spelglädjen dör snabbt. 
 

1. "POSTAL 4: No Regerts" (PC)

 
 
Här är det, Metacritics officiellt sämsta spel för år 2022, ett våldsamt skjutspel i förstapersonsvy och uppföljare till tidigare "Postal"-spel. "Postal 4" dök upp som Early Access redan i april, och intressant nog dyker alla tekniska problem från april fortfarande upp i spelet idag. Spel-serien är tänkt att ha en barnslig humor men även fans av tidigare spel tycker att spelet har en billig känsla och är inte på samma nivå som tidigare spel.
 
Många kritiker påpekade just att spelet saknar allt som anser sig vara humoristiskt eller roligt, och har ingen spelmekanik som engagerar spelaren att fortsätta spela vidare. Listan med tekniska brister nämns ofta i recensioner och många menar att spelet bör undvikas till varje pris. 
 
Vilket dåligt spel saknar du på listan?
| 17 december 2022 09:00 |