Film

Skribent

Martin Persson

5 juli 2024 | 10:30

Klassiska femtimmars ”Napoleon” från 1927 förlängs till sju timmar

Orkar du ta dig igenom hela?
Många är vi som sett ”Napoleon”, nej, då talar jag inte om Ridley Scotts (om än snygga) mastodontfilm från i vintras, utan om Abel Gances mästerverk från 1927.
 
Filmen är en episk och tidlöst imponerande skildring av Napoleon Bonapartes liv och karriär, och ett verk som lite skämtsamt kan benämnas som en pilgrimsvandring för oss cineaster. Den kan möjligen ses som mer detaljrik och omfattande än Ridley Scotts tolkning, inte minst för att filmen har en ökänt fläskig speltid på fem och en halv timme.
 
Ja, du läste rätt. ”Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles”, ”Borta med vinden” och nya ”Horizon” kan med andra ord inte mäta sig med denna 97-åriga films spellängd. Å andra sidan bidrar den imponerande längden till ”utmaningen” att som filmälskare ta sig an detta mästerverk.
 
Är du inte helt nöjd med över fem timmar? Då har vi goda nyheter till dig, det franska bolaget Pathe har nämligen återställt filmen i sin kompletta sjutimmarsversion!
 
Bakom projektet ligger mycket detektivarbete, digitalt knop och mycket tålamod och engagemang.
 
I ett pressmeddelande berättar man: ”Efter 16 års djupdykande i det franska cinemateket bjuds allmänheten äntligen in att se en film så som ingen sett den sedan 1927. En exemplarisk rekonstruktion ledd av Georges Mourier och med helt ny musik av Simon Cloquet-Lafollye och Radio French Orchestras.”
 
Den förlängda versionen spelades på årets upplaga av Cannes filmfestival och kommer nu äntligen att släppas på bio i Frankrike. Huruvida den visas i resten av världen är ännu oklart.
 
Nedan kommer trailern för den långa versionen av ”Napoleon”.
 
| 5 juli 2024 10:30 |