Film

Skribent

MovieZine

6 oktober 2021 | 15:50

Warner Bros biofilmer släpps på svenska HBO Max efter 45 dagar

Nu är det bekräftat: Warner-filmer som "Dune" och kommande "Matrix Resurrections" kommer på streaming i Sverige bara 1,5 månad efter biopremiären.
Ett lägre månadspris. Bredare streamingutbud. Ny och förbättrad plattform. Och möjligheten att streama biofilmer som "Dune" och "Matrix Resurrections" efter bara 45 dagar. Detta är några av säljpunkterna när HBO Nordic blir till HBO Max och introducerar en helt ny streamingtjänst i Sverige den 26 oktober.
 
Igår tisdag visades HBO Max upp för allmänheten med en skrytig digital presentation, och idag bjöds nordisk media in till en presskonferens i Stockholm, där vi fick veta lite mer.
 

1. Så blir filmutbudet på HBO Max i Sverige

 
HBO Nordic har hittills kallat sig för "The Home of Series", men nu är det dags för filmutbudet att få ett väsentligt lyft. Vi kan bland annat vänta oss klassiker från Warner Bros breda filmkatalog, nyare favoriter som "Harry Potter"-filmerna, och allt från DC:s superhjältevärld.

Men en spännande nyhet för oss filmälskare blir möjligheten att se nya filmer hemma - bara 45 dagar efter biopremiären. Räkna därför med att kunna streama bioaktuella "Dune" på HBO Max redan vid månadsskiftet.
 
- Hela WarnerMedia står bakom den här strategin, att göra kortare biofönster. Och jag tycker det är så otroligt roligt att vi kan ha ett premiärfönster för filmer även hos oss. Sen kunde väl ingen förutspå hur pandemin skulle påverka branschen, berättar Ragnhild Thorbech som jobbar med inköp på HBO Max för MovieZine.
 
James Gunns "The Suicide Squad" får snart streamingpremiär på HBO Max.
 
På väg är också titlar som "Godzilla vs Kong", "Mortal Kombat", "The Suicide Squad", "Space Jam: A New Legacy" och Steven Soderberghs "No Sudden Move". Om alla släpps just på releasedagen 26 oktober har däremot inte bekräftats.
 
Några av vinterns biofilmer från Warner Bros är "The Many Saints of Newark", "King Richard" och "Matrix Resurrections". Under 2022 väntar nya storfilmer från DC som "The Batman", "Black Adam", "The Flash" och "Aquaman 2". Även dessa kommer upp på HBO Max 45 dagar efter att de fått biopremiär i alla nordiska länder.
 
Utvalda titlar kommer visas i 4K-kvalitet. Och glöm premium-priser och liknande: alla filmer kommer att ingå i abonnemanget utan extra kostnad.
 
HBO Max-appen släpps i Sverige den 26 oktober.
 

2. En satsning på nordiska originalserier

 
En rad nordiska originalserier är redan på gång till HBO Max. Norska succén "Beforeigners" återvänder med en andra säsong. Danska "Kamikaze" är en ny ungdomsserie med premiär i höst. Nästa år börjar man spela in finska crimeserien "ID". 

Och under 2022 blir det dessutom global premiär för svenska komediserien "Lust", som handlar om medelålders kvinnor och deras kamp för ett roligare sexliv. Sofia Helin, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga gör huvudrollerna.
 
"Lust" är den första svenska originalserien från HBO Max. Foto: Johan Paulin
 
Men, till skillnad från konkurrenter som Viaplay och Netflix kommer HBO Max inte att storsatsa på nordiska produktioner lika hårt:
 
- Vi tänker oss 3-5 titlar om året - inte bara svenskt utan även norskt, danskt och finskt. Jag tycker att de titlar som vi har visat upp idag är en bra blandning av vad vi letar efter, säger Christian Wikander, VP Original Programming Nordic.

Sverige är med bland de allra första europeiska länder som får tillgång till HBO Max, och den 26 oktober är det dags. Läs mer om svenska HBO Max här...
| 6 oktober 2021 15:50 |