Film

Skribent

MovieZine

6 maj 2017 | 13:00

Vi har sett 30 fartfyllda minuter ur "Kingsman: The Golden Circle"

En episk biljakt genom centrala London – och Björn Granath och Lena Endre som det svenska kungaparet. Det är några av ingredienserna när ”Kingsman: The Golden Circle” har premiär i september. MovieZine har fått en exklusiv förhandstitt på filmens första trettio minuter.
Detta sker när filmbolaget Fox bjudit in journalister från hela världen för att få förhandsglimtar av några kommande filmer. Kenneth Branagh och en rad av hans skådespelare (bland andra Judi Dench, Daisy Ridley och Penelope Cruz) talar om ”Mordet på Orientexpressen” och Francis Lawrence om den våldsamma spionthrillern ”Red Sparrow”. Både Branagh och Lawrence visar ett collage av scener ur respektive film, men det vill Matthew Vaughn inte göra med sin nya ”Kingsman: The Golden Circle". Han väljer i stället att visa de första trettio minuterna, men är noga med att påpeka att det är ett ”work in progress”, att det saknas en del visuella effekter och att det inte är rätt musik.

Men vad gör det, med tanke på den rivstart filmen tar.

Huvudpersonen ”Eggsy” (åter spelad av Taron Egerton) kommer ut från Kingsman-skrädderiet på Saville Row. Han möter en före detta kollega, en man som inte blev antagen till Kingsman-programmet. Han försöker kidnappa Eggsy, men denne knuffar in honom i en taxi som sätter fart genom London. Eggsy och attentatsmannen slåss för livet, i och utanpå taxin. Taxiföraren dödas, attentatsmannen hamnar utanför bilen men nu måste Eggsy ta över ratten eftersom tre bilar, utrustade med högteknologiska vapen, fortsätter att jaga honom.
 
I Hyde Park lyckas Eggsy ta kål på sina motståndare för att sedan med taxin, som förvandlas till en amfibiebil, köra ner i den konstgjorda sjön The Serpentine för att ta sig till Kingsman-högkvarteret och möta sina chefer.

Där sitter vi i publiken nu och andas ut medan Eggsy kommer hem till flickvännen, prinsessan Tilde (åter spelad av Hanna Ahlgren). Medan de två förbereder sig för en kommande middag med Tildes föräldrar, det svenska kungaparet, tar Vaughn med oss till ett sydligare land, till en kriminell organisation vars chef Poppy (spelad av Julianne Moore) uppenbarligen sett lite för mycket på amerikanska hamburgerställen. Hon låter också mala ner en person i en köttkvarn och gör av detta en hamburgare som hon tvingar en medarbetare att äta upp.

Och medan Eggsy och Tilde träffar svärföräldrarna förbereder och genomför Poppy ett attentat riktat mot hjärtat av Kingsman-organisationen.
 
 
När den första ”Kingsman”-filmen kom för tre år sedan bjöd den på humor, James Bond-satir och blodigt våld i en kombination som gick hem över hela världen. En uppföljare var given, och eftersom Vaughn ångrar att han inte gjorde ”Kick-Ass 2” själv, tyckte han det var lika bra att göra ”Kingsman: The Golden Circle” själv.

Han säger att han fått högre budget denna gång, och det märks, både när det gäller det visuella och när det gäller skådespelare. I rollistan återfinns, förutom Julianne Moore, bland annat Jeff Bridges, Channing Tatum, Halle Berry, Vinnie Jones och Elton John. Samt Colin Firth, vars karaktär ju dödades med ett skott i huvudet i den förra filmen. Hur går det till? Tja, det finns ju det som kallas tillbakablickar.

Som vi vet efter ”Kick-Ass” och den första ”Kingsman”-filmen är Matthew Vaughn en regissör som gärna tar ut svängarna och utmanar det politiskt korrekta. Hur är det denna gång? Tja, som han själv säger, han låter Julianne Moore servera hamburgare gjord på människokött…

Ur svensk synvinkel är det kul att se att Hanna Ahlström fått en större roll än hon hade i den första filmen. Och hennes föräldrar spelas alltså av Lena Endre och den nyligen avlidne Björn Granath.

- Jag hörde att han avlidit, vilket gjorde mig mycket ledsen. En bra skådespelare och en trevlig man. Jag hade planer på att låta honom få ännu mera plats i den tredje ”Kingsman”-filmen, men det får ju ändras nu, säger Matthew Vaughn till mig.
 
 
Gunnar Rehlin
 
"Kingsman: The Golden Circle" får svensk biopremiär 29 september.
| 6 maj 2017 13:00 |