Film

Skribent

Alexander Dunerfors

1 april 2013 | 21:30

Kinesiska zombies inget för "World War Z"

Marc Forster kan tvingas klippa om delar av sin kommande film om han vill kunna visa den i Kina.

Man gör bäst i att inte stöta sig med kineserna, om man vill släppa sin biofilm där. Världens mest befolkade land har blivit allt viktigare för Hollywood och jakten på internationella pengar: år 2012 kom den största delen av filmbolagens utländska biointäkter just från Kina.

Och även om det numera är lättare för amerikansk film att gå upp i Kina, måste de ändå ses och godkännas av högre makter. Censuren tittar snett på till synes småsaker som en asiatisk skurk, något som kan stoppa en film helt, eller tvinga filmbolagen till stora omklippningar.

Det har gjort producenterna till "World War Z" lite oroliga. I den kommande zombiefilmen med Brad Pitt pekar man i en scen ut Kina som landet där epidemin bröt ut.

- Det är inte avgörande för filmens handling. Men de vill ändå vara säkra på att få ut filmen där, säger en källa till The Wrap.

Kinas namn kommer nu, för säkerhets skull, att ersättas med valfritt annat land, när "World War Z" släpps på bio.

Nyheter som dessa kommer allt mer på senare tid. I "Skyfall" klippte man bort scener med kinesiska skurkar. Filmer som "Looper" och "Iron Man 3" har till och med spelat in extra scener i Kina för att få in medfinansiärer och locka fler till sina filmer. Ni vet vad de säger, en miljard biobesökare kan inte ha fel!

| 1 april 2013 21:30 |