Film

Skribent

Alexander Svensson

24 oktober 2023 | 13:45

"Ett helvete att titta på" - ursprungsamerikaner sågar "Killers of the Flower Moon"

Scorsese, som inte är från Osagenationen, kanske inte var rätt man som regissör?
Martin Scorseses “Killers of the Flower Moon” har nu gått upp på biografer runt om i världen. Filmen berättar om den serie mord på människor från Osagenationen som ägde rum i Oklahoma på 1920-talet. Filmen har gjorts i samarbete med dagens Osagenation, som bland annat agerat rådgivare under produktionen.
 
Ansträngningarna har dock inte lett till en film som gjort alla nöjda. På X (Twitter) har skådespelaren Devery Jacobs (känd från “Reservation Dogs” och “American Gods”) kritiserat filmen utifrån bristande respekt för ursprungsamerikaner. Själv är hon en mohawk från Kanada. Bland annat skriver hon:
 
Devery Jacobs har ett och annat att säga om "Killers of the Flower Moon"
 
- Som urinvånare är var det jävla helveteseld att titta på filmen. Föreställa dig de värsta brotten som begåtts mot dina förfäder, och sen att behöva sitta igenom en film tydligt fylld av dem. 
 
Hon utvecklar sin kritik:
 
- Jag kan inte förstå att det behöver sägas, men ursprungsinvånare existerar bortom sorg, trauma och hemskheter. Vår stolthet över att vara urinvånare, våra språk, kulturer, glädje och kärlek är mycket intressantare och mänskligare än att visa de brott som vita män utsatte oss för. Det här är problemet som uppstår när regissörer som inte är urinvånare får frihet att berätta våra historier; de fokuserar på det vita perspektivet och på urinvånarnas smärta.
 
Jacobs passar dock på att hylla alla urinvånare som arbetat på filmen, särskilt huvudrollsinnehavaren Lily Gladstone. Hon erkänner också att den är tekniskt välgjord, men står fast vid att hon tycker att urinvånarna hade porträtterats bättre av en regissör som är en av dem. Hela hennes (spoilerfyllda) kommentar kan ses här:
 
 
Jacobs är inte heller den enda ursprungsinvånaren som har åsikter om filmen. Även Christopher Cote, som själv är Osage och arbetade på “Killers of the Flower Moon” som språkkonsult har uttryckt viss kritik i intervju med The Hollywood Reporter.
 
- Som Osage hade jag verkligen velat att filmen skulle vara från Mollies (Lily Gladstone) perspektiv, och fokusera på vad hennes familj upplevde, men jag tror att det skulle krävas en Osage-regissör för att göra det. Martin Scorsese, som inte är Osage, gjorde i mitt tycke ett jättebra jobb med att representera vårt folk, men berättelsen är berättad mer från Ernest Burkharts (Leonardo DiCaprio) perspektiv.
 
Kritikerkåren verkar nödvändigtvis inte dela Jacobs och Cotes uppfattning om “Killers of the Flower Moon”. Efter 324 recensioner har filmen nu 92% på Rotten Tomatoes. För alla som är nyfikna finns "Killers of the Flower Moon" att se på biografer just nu.
 
Har du sett “Killers of the Flower Moon”? Tycker du att Jacobs och Cote har poänger i sin kritik, eller är filmen bra som den är?
| 24 oktober 2023 13:45 |