Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

10 mars 2019 | 23:45

Kevin Costners "Yellowstone" får äntligen svensk premiär

På torsdag släpps det första avsnittet på svenska Paramount Network, "knappa" nio månader efter den amerikanska premiären.
Förra sommarens tittarmässigt mest populära nya tv-serie, bland kabelkanalerna i USA, blev den moderna cowboythrillern "Yellowstone". En serie som jag i rubriken här ovan lite slarvigt kallar för Kevin Costners serie, vilket trots allt är delvis sant. Han är seriens ansikte utåt och det namn i produktionen som överlägset flest personer känner igen.
 
Det råder däremot ingen tvekan om vems serie det här egentligen är. Nämligen, Taylor Sheridans. Den Oscarsnominerade manusförfattaren och regissören som ligger bakom thrillerfilmerna "Sicario" och "Hell or High Water". Sheridan, som själv har ett förflutet som cowboy, har skrivit och regisserat alla tio avsnitt i den första säsongen av cowboydramat "Yellowstone".
 
 
Efter att ha fått ta del av hela den första säsongen inför den stundande svenska premiären, råder det inte längre någon tvekan om att "Yellowstone" hade kunnat utmana flera av titlarna i toppen när jag summerade förra årets allra bästa tv-serier i min årslista. Det finns ingen annan i världen just nu som skriver (och dessutom regisserar) filmer och serier bättre om den moderna cowboy-världen, än just Taylor Sheridan.
 
Att Costner kan sporta en cowboy-hatt har vi vetat om sedan han plockade hem sin Golden Globe och Emmy för rollen i miniserien "Hatfields & McCoys" 2012. I "Yellowstone" gör han rollen som John Dutton, ranchägaren som är kung i sin egna lilla del av Amerika - på hans ägor är det hans ord som är lag, och ingen annans. Men det hindrar givetvis varken storföretag eller indianstammar från att försöka roffa åt sig delar av Duttons ägor.
 
 
Hur kommer det sig då att en serie av den här kvaliteten har dröjt så länge med att dyka upp i Sverige? I köpglada tider med HBO Nordic, Netflix, Viaplay och Amazon Prime på hugget frågade jag mig länge samma sak. Tills Paramount Network, som har gjort serien, meddelade att de skulle byta namn på Comedy Central-kanalen (som de också äger) till Paramount Network och lansera en egen streamingtjänst det vill säga.
 
För bara några veckor sedan släppte Paramount även den hyllade miniserien "Waco", som vi skrev om ifjol, här i Sverige - och nu har det alltså äntligen blivit dags för allas blickar att vända sig mot "Yellowstone". Klockan 21.00, torsdagen den 14 mars, släpps det första avsnittet, som öppnar vår resa in i den moderna vilda västern lite försiktigt med sina dryga 90 minuter.
 
Den här serien vill du inte missa. Kommer du att ge den en chans? Kommentera gärna nedan!
| 10 mars 2019 23:45 |