Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 september 2021 | 10:30

”Belfast” vinner publikens pris i Toronto - en ny Oscarsfavorit?

Se trailern till Kenneth Branaghs personliga drama som just tog ett stort steg mot Oscarsgalan.
Kenneth Branaghs nya drama "Belfast" - med Jamie Dornan och Judi Dench i rollistan - vann publikens hjärtan och det tunga priset People's Choice på Toronto Film Festival under lördagskvällen.

Toronto-publiken har uppenbarligen god filmsmak, för de vinnande filmerna brukar i regel bli stora favoriter på Oscarsgalan. De senaste åren har publikpriset gått till "12 Years a Slave" (2013), "La La Land" (2016), "Green Book" (2018) och "Nomadland" (2020), bara för att nämna några. Vi kan nog räkna med ett gäng tunga nomineringar även till "Belfast" i vinter.
 
 
Vad är detta då för en film, undrar du kanske?

"Belfast" utspelas i Nordirland år 1969. En turbulent tid skildras genom ögonen på Buddy, en pojke som närmar sig tonåren. Hans liv är fyllt av familjekärlek, lek och blomstrande romantik, men när hans hemstad drabbas av allt större oroligheter, står hans familj inför ett viktigt val. Ska de hoppas på att konflikten blåser över, eller lämna allt för ett nytt liv?

Den svartvita barndomsskildringen har fått många kritiker att dra jämförelser till Alfonso Cuaróns mästerverk "Roma". Speciellt då regissören Kenneth Branagh har återvänt till sina hemtrakter för "sin mest personliga film hittills", enligt Hollywood Reporter. "Branagh är en begåvad filmskapare som gjort en mycket mer publikvänlig coming-of-age-film än Cuarón" noterar Variety.
 
Den svenska biopremiären är satt till 26 november. Får vi kanske se "Belfast" på Stockholms filmfestival innan dess?
| 19 september 2021 10:30 |