Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

18 juli 2016 | 14:00

Kathleen Kennedy: "Rian Johnson rör kameran minst lika bra som Steven Spielberg"

Lucasfilm-chefen berättar varför hon valde "Looper"-regissören till "Star Wars: Episode VIII".
Den sista paneldiskussionen på Star Wars Celebration hette "Future filmmakers", och fokuserade på regissörerna som just nu håller på med sina "Star Wars"-filmer. Däribland regissören till "Star Wars: Episode VIII", Rian Johnson. 

Kathleen Kennedy var först upp på scenen, och fick där frågan varför Lucasfilm valde att lägga nästa film i "Star Wars"-sagan i händerna på just Johnson.

Hon svarade:

- Jag var tidigt ett fan av Rian, faktum är att jag hade träffat honom ett par gånger innan jag blev chef på Lucasfilm. Så när vi började diskutera vilka olika regissörer vi kunde tänka oss för "Star Wars: Episode VIII" så var Rian i topp på allas listor redan från start. Rian har en förmåga att fylla sina filmer med mycket substans, men samtidigt också lägga in mycket humor. Och dessutom, och jag säger nästan aldrig det här om folk, men han rör kameran minst lika bra som Steven Speilberg. Så ni kan vänta er något väldigt speciellt när filmen släpps.

Rian Johnson själv ville att alla i ledningen för "Star Wars: Episode VIII" skulle kolla igenom ett gäng filmer innan arbetet drog igång, för att få alla att förstå vad han ville åstadkomma.

Han sa:

- Det var "Blodig gryning", "Letter Never Sent", "Bron över floden Kwai", och "Three Outlaw Samurai". Och det är lite roligt för vi är just i slutskedet av produktionen nu och när jag tittar igenom vad vi har och hur filmen ser ut så märker jag att mycket av "Blodig gryning" finns därinne.

Johnson berättade också att hans "Star Wars"-film blir den första i historien att ta vid direkt där den föregående slutade. Det vill säga med Rey och Luke, på den irländska ön Skellig.

- Det var så surrealistisk, vi började komma på historien och jag insåg att jag verkligen ville få reda på vad som hände när de här två karaktärerna möts. Så vi behövde bryta den här långa traditionen av att inte låta "Star Wars"-filmer ta vid direkt efter varandra. Den här filmen kommer att börja precis där den senaste slutade.

Scenerna på Skellig med Mark Hamill och Daisy Ridley var de första som spelades in för "Star Wars: Episode VIII", och de filmades flera månader innan den "riktiga" produktionen satte igång:

- Det var verkligen det allra första vi spelade in, och det var väldigt surrealistisk. Mark och Daisy på Christ's Saddle. Ja, det var ett udda och passande sätt att dra igång arbetet på.


Fr.v: Mark Hamill, Carrie Fisher, John Boyega, Alden Ehrenreich, Phil Lord, Chris Miller, Rian Johnson, Kiri Hart, och Kathleen Kennedy.

På frågan om hur "Episode VIII" kommer att skilja sig från "Star Wars: The Force Awakens" svarade han:

- "Star Wars: The Force Awakens" var en explosion av äventyr och spänning, i"Episode VIII" kan vi verkligen börja zooma in på karaktärerna, och nå in till hjärtat av dem, utmana dem, och pusha dem hårdare.

"Star Wars: Episode VIII" får premiär den 17:e december år 2017.
| 18 juli 2016 14:00 |