Serie

Skribent

Anders Eklöf

13 mars 2023 | 15:30

Därför känner du igen skådespelerskan i veckans "The Last of Us"

"Det här måste vi ha med i serien", säger Craig Mazin. I det sista avsnittet av "The Last of Us" på HBO Max får vi se en ny karaktär med en minst sagt bekant röst för de som spelat spelen.
Varning för spoilers!
 
Den nervkittlande säsongsfinalen av "The Last of Us" på HBO Max hade minst sagt en stark och tårframkallande inledning, där vi får se hur Ellies gravida mor Anna fly från infekterade för att till slut bli biten och förlora livet - som kan förklara hennes immunitet.
 
Du kanske inte kände igen skådespelaren som spelade henne, men har du spelat "The Last of Us" kände du troligtvis igen hennes röst. Hon spelas nämligen av Ashley Johnson, som varit med i tv-serier som "The Killing" och "Blindspot". Det hon dock är mest känd för är utan tvekan sin röstroll som Ellie i "The Last of Us" och "The Last of Us Part II".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I säsongsavslutningen av "The Last of Us" (regisserat av svensk-iranska Ali Abbasi, som gjort filmerna "Gräns" och "Holy Spider") fick vi alltså mer eller mindre se (eller höra) Ellie från spelen föda Ellie i tv-serien, som spelas av Bella Ramsey.
 
Spelens och tv-seriens regissör Neil Druckmann berättar för MovieZine att berättelsen om Ellies mamma först kom till efter att det första "The Last of Us"-spelet var färdigt, som skulle bli en kortfilm som aldrig blev av.
 
- Det blev ett karaktärsdrama som rörde vid samma teman som spelet i övrigt, om villkorslös kärlek och föräldraskap. Sen glömdes det bort, tills Craig Mazin och jag började diskutera idéer för serien. Han undrade om Ellies bakgrund och jag berättade om hennes mamma. "Det måste komma med i serien", sa han. Men var och hur får det plats? Det ger en ledtråd till varför Ellie kan vara immun.
 
Craig Mazin ("Chernobyl") berättar för MovieZine att det var då de båda direkt tänkte på Ashley Johnson.
 
- Det var för mig ett av produktionens mest tillfredsställande ögonblick, för jag är ju ett fan av spelet och av Ashley. Hon låter som Ellie och Ellie låter som Ashley, så hon är redan på sätt och vis närmast en mytologisk varelse för mig. Så att se henne föda sig själv på ett sätt och skapa det genetiska bandet mellan hennes Ellie och Bella Ramsey var otroligt. Alla kände vi hur vackert det var, säger han,
 
Minst sagt udda, men samtidigt ett snyggt gästspel som knyter ihop tv-serien med spelen. I förra veckans avsnitt fick vi även se röstskådespelaren Troy Baker som karaktären David, som spelar Joel i spelen.
 
Den enda skådespelaren som spelar samma roll i både tv-serien och spelet är Merle Dandridge, som vi ser som Marlene.
 
"The Last of Us" har haft oerhört höga tittarsiffror (första avsnittet är den näst populäraste premiären sedan "The House of the Dragon"), så naturligtvis har HBO bekräftat att det blir en andra säsong.
 
Vad tyckte du om det sista avsnittet av "The Last of Us" och säsongen i sin helhet?
| 13 mars 2023 15:30 |