Skribent

Emil Skelterwijk

21 augusti 2013 | 19:01

Kända svenskar vi saknar en film om

I USA växer genren som ogräs. I Sverige är den lika sällsynt som nyktra ungdomar på examen. Biografifilmer växer inte direkt på träd här i vårt fagra land.

"Cornelis", "Så vit som snö" och den fantastiska "Picassos äventyr" är några av de få filmerna i sitt fack. Det är inte direkt så att svenskarna bara har suttit och rullat tummarna i hundratals år, utan vi har ju faktiskt en skara fascinerande svenska profiler att stoltsera med.

I ett tamt men ack så tappert försök att höras, riktar jag min megafon mot SFI (och självklart er då) för att skänka några prima exempel på svenskar vars historia förtjänas pryda titeln på en film!

Tony Rickardsson

Idag är han kanske mest känd som Robert Gustafsson men bakom detta plagiat av honom finns en man som är sexfaldigt världsmästare i speedway. En kille som är hårdare än murbruk och skulle fortsätta köra klart ett lopp om han så tappat lemmar och skånkar. Det hade kunnats göra en riktigt snygg och skitig film om livet ute på den leriga banan. Detta blandat med hans tuffa skador och det lyckliga slutet som tvåa i "Let's dance", och så har vi en guldbagge-hit!

Ingvar Kamprad

Man är inte direkt den smartaste gurkan i burken om man påstår att man aldrig hört talas om IKEA. Inte ens de troende kunde blunda för möbeljätten när IKEA-katalogen sprang om bibeln och blev den mest upptrycka trycksaken i världen. Bakom dessa Billys bokhyllor och Nisses vaskskåp står en liten smålänning som grundare - nämligen vår älskade Ingvar Kamprad. Denna mysfarbror från smålands djupaste skogar började sälja allt från tavelramar till nylonstrumpor och är idag mannen som möblerat hela världen. Om inte det luktar Oscar för bästa utländska film, då gör inget det! 

Alfred Nobel

Mannen med kort stubin... om man nu utan dödshot får ordvitsa till det. En uppfinnare av sällan skådad rang vars till synes krigiska innovationer inte speglar upphovsmannen bakom dem. Nobel kämpade för freden och har ett världskänt testamente som bekräftar det. Har inte detta lockat er så finns det en hel godisburk av sötsaker att plocka från hans enastående liv. En biografi i bästa kostymdramamiljö. Varför inte sätta Joel Kinnaman i rollen som Alfred Nobel så vi kan garantera oss en internationell fullträff? Kan han spela Robocop kan han väl spela dynamitgubbe...

Hasse Alfredson och Tage Danielsson

"Hasseåtage", som redan ligger grund för Sveriges bästa biografi "Picassos äventyr", är minst sagt en intressant berättelse att berätta. Vi följer de två från att de träffades på gamla radiotjänsten, genom deras filmer och revyer, till det att Tage Danielsson dog av hudcancer. Det blir en komisk men samtidigt berörande film om vänskap och kärleken till deras då udda yrke om två av våra starkaste stjärnor på vår svenska humorhimmel.

Victoria Silvstedt

Sex säljer, det vet alla. Varför inte då ta en av våra kändaste inom ämnet och göra film om henne? Victoria har precis ett sådant liv som passar bra till en lite mer spräckligare biografi som många vill se. Här kan naket gå hand i hand med hennes händelserika liv. 4:a i ungdoms-SM i störtlopp, 2:a plats i Fröken Sverige, relationen till Playboy, hennes klädmärke och alla hennes fruktansvärt dåliga filmer. Detta i händerna på Tomas Alfredson och det är inte omöjligt att hon blir vän med en vampyr i slutet!

Detta är bara en handfull blågula från den ocean av kända svenskar man kan göra film på. Men hur mycket man än rotar där så finns det väl ändå ingen biografifilm vi hellre ser än biografin om den svenska kocken i mupparna. Hur i helsike ser hans livshistoria ut?

Vilka svenskar vill du se en film om? Tyck till nedan.

| 21 augusti 2013 19:01 |