Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

29 maj 2015 | 21:00

Kan "San Andreas" hända på riktigt?

Nej, Dwayne, det kan det inte.
I ett avsnitt av  "The Tonight Show with Jimmy Fallon" i veckan hade talkshow-värden den "San Andreas"-aktuella "The Rock" (eller Dwayne Johnson som han egentligen heter) på besök i studion. Filmen "San Andreas", som får svensk biopremiär idag, handlar alltså om en enorm naturkatastrof som drabbar Kalifornien då en extremt kraftig jordbävning skakar om staten (och landet).

Under intervjun med Dwayne Johnson diskuterades hur pass sanningsenligt filmen målar upp katastrofen, och om en sådan enorm jordbävning faktiskt är möjlig, varpå Johnson bland annat sa:

- Vi hade världens ledande seismolog- och jordbävningsspecialist som granskade manuset, och utmanade oss med det, så att när de väl lämnade produktionen kunde säga: "Allt ni visar i den här filmen skulle faktiskt kunna hända." 

Nu har "världens ledande seismolog- och jordbävningsspecialist", som heter Thomas Jordan och faktiskt jobbade på filmen, uttalat sig om det hela. Och det verkar röra sig om en liten,liten överdrift från Johnsons sida.

- Jag håller verkligen inte med om det Dwayne Johnson sa på "Jimmy Fallon" häromkvällen. Jag gav dem gratis rådgivning, och de lyssnade på en del, men mycket struntade de i. Storlek 9 (på en jordbävning) är för stort för San Andreasförkastningen (där två tektoniska plattor möts), och den kan inte producera en stor tsunami.

Well, tack och lov för det, Thomas Jordan. Det hittills största uppmätta skalvet i regionen landade på 7.1 på Richterskalan, och det skedde år 1812.


| 29 maj 2015 21:00 |