Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

26 november 2020 | 22:30

Allt du behöver veta om nya Kaley Cuoco-serien "The Flight Attendant"

MovieZine har som enda outlet i Norden fått ta ett snack med den populära skådespelerskan Kaley Cuoco, inför premiären av "The Flight Attendant".
För bara två år sedan stod Kaley Cuoco på den absoluta toppen av den amerikanska tv-världen med en av huvudrollerna i "The Big Bang Theory", den mest populära sitcom-serien av alla - fram tills att den avslutades ifjol. För när Jim Parsons (som spelade Sheldon Cooper) plötsligt meddelade att han tyckte att tolv säsonger fick räcka för hans del, så valde seriens skapare att lägga ned serien i samma veva. Det här var för övrigt under en tid när seriens olika huvudrollsinnehavare fick 1 miljon dollar per avsnitt (och det var 24 avsnitt per säsong) vardera, vilket givetvis även betyder att serien fortfarande drog in snuskigt mycket pengar åt CBS.
 
När jag nu får chansen att prata med Cuoco så berättar hon att hon fortfarande är förvånad över att vi sitter här och diskuterar "The Flight Attendant", eftersom hon var så säker på att det var ett projekt som låg långt fram i tiden för henne - med tanke på att "The Big Bang Theory" såg ut att fortsätta i många år till.
 
"The Big Bang Theory" fick 12 säsonger hos CBS. 
 
Lyckligtvis hade Cuoco redan hunnit börja tänka på framtiden och livet efter "Big Bang". Efter att ha skapat det egna produktionsbolaget Yes, Norman Productions (döpt efter en av hennes många hundar), blev den nu hyllade DC Universe-serien "Harley Quinn" bolagets första produktion. Cuoco röstskådespelar i huvudrollen som titelkaraktären - och serien låter oss följa Harley Quinn efter att hon dumpat Jokern en gång för alla.
 
"The Flight Attendant" är produktionsbolagets blott andra produktion och här får vi verkligen chansen att se hur mycket Cuoco har lärt sig genom åren som skådespelerska. Hon är nämligen med i praktiskt taget varje scen och bär på grund av det hela produktionen på sina axlar. För alla som har följt hennes karriär genom åren i serier som "8 Simple Rules" och "The Big Bang Theory", så kommer det kanske inte som en förvåning att hon är minst lika duktig på de mer dramatiskt tunga delarna - som på det komiska. 
 
Den nya serien kretsar kring den alkoholiserade flygvärdinnan Cassie, som tycks leva ett självdestruktivt men på något mirakulöst sätt ändå helt fungerande liv. På en flygresa till Bangkok så börjar hon flörta med en av passagerarna i första klass, vilket knappast verkar vara första gången... och det slutar inte helt oväntat med en riktigt superhärlig kväll (och natt) tillsammans med den mystiske men vänliga mannen Alex. På morgonen när det är dags att smita iväg till flygplatsen för att hoppa på nästa skift upptäcker hon däremot att hon är täckt med blod, bredvid Alex uppenbart mördade kropp... och hon saknar dessutom helt alla minnen får vad som hände under natten. Låt resan börja.
 

"Rollen är skriven med mig i åtanke"

 
Kaley Cuoco som Cassie i "The Flight Attendant".
 
Serien är baserad på Chris Bohjalians bok med samma namn. Boken är avsevärt mörkare än serien och utspelar sig mestadels inne i Cassies huvud där vi får följa hur hon resonerar kring allt som händer henne. Hon inser exempelvis relativt snabbt att hon inte tror sig ha kunnat mörda Alex, även om hon inte kommer ihåg det, med tanke på att även om han hade försökt våldta henne så skulle hon sannolikt inte ha kämpat emot... med hennes många alkholdräkta nätter i olika hotellrum, så är hon till och med säker på att det har hänt flera gånger utan hennes vetskap. Och varför skulle hon annars ha velat mörda någon hon precis träffat? Tv-serien från HBO Max har däremot valt en lättsammare ton, men utan att tappa mystiken och spänningen.
 
För oss som har läst boken så finns det en hel del som har ändrats i serien. Natten utspelar sig exempelvis nu i Bangkok istället för Dubai och tonen känns lättare på något sätt. Hur resonerade ni kring ändringarna från boken och var det viktigt att göra det till "din egen" historia snarare än att adaptera en bok rakt av?
 
- Boken är helt klart avsevärt mörkare, men det är nästan omöjligt att adaptera en bok rakt av och verkligen få allt att kännas lika självklart. Så vi fick göra den lite mer tv-vänlig. Sedan ville jag givetvis även kunna sätta min egen prägel på den också... som är lite mer lättsam och använder sig av olika lager av komedi också. Rollen är helt enkelt skriven med mig i åtanke. Det finns däremot fortfarande en hel del tyngre drama-delar kvar från boken, men vi tar oss samtidigt inte på för stort allvar. 
 

"Sex månader senare så var rättigheterna mina"

 
Large 4cc900e6e0c18adc9cf6a417ede73de7 the 20flight 20attendant7
Michiel Huisman och Kaley Cuoco som Alex och Cassie i "The Flight Attendant".
 
Så hur går det egentligen till... när man lyckas hitta en riktigt bra bok som man vill knipa rättigheterna till - innan Reese Witherspoon har hunnit lägga vantarna på dem?
 
- Haha! Jag satt faktiskt och skrollade bland kommande releaser av böcker hos Amazon. Plötsligt var det ett omslag som verkligen talade till mig. Det var en blond kvinna på omslaget och även om hon inte riktigt såg ut som mig, så fick jag en känsla av att det här kunde vara något för mig... vilket i sig visar på hur viktigt det är med bra paketering! När jag sedan läste de första raderna om boken så fick jag gåshud över hela kroppen och bara visste att jag var tvungen att göra något med den.
 
- Sen stämmer det, precis som du nämnde, att en av mina första frågor när vi tog kontakt... var om Reese redan hade lagt vantarna på rättigheterna till den här boken också. Haha! Men det hade hon lyckligtvis inte, eftersom boken inte ens hade släppts än. Sex månader senare så var rättigheterna mina. Det roliga är att under det halvåret så hade jag faktiskt inte läst boken än... jag ljög kanske till och med lite och antydde att jag hade det. Men jag bara visste att det här var något jag var tvungen att göra.
 
- När jag väl läste den så tyckte jag lyckligtvis om den - men jag fullständigt älskade Cassie. Hon är utom all kontroll och gör olika misstag hela tiden, men har samtidigt något i sig som gör att man inte kan hjälpa att man vill hålla på henne ändå... man vill att hon ska lyckas! De mörkare delarna kring hennes alkoholism, förhållandet till hennes familj och det förflutna, gör samtidigt att det finns ett rörande djup där som också kan få hjärtat att brista för henne i vissa situationer. Jag hade en känsla av att Cassie skulle passa bra på tv och tycker nu såhär i efterhand verkligen att jag hade rätt.
 

"Precis innan pandemin slog till med full kraft"

 
Large 4cc900e6e0c18adc9cf6a417ede73de7 the 20flight 20attendant3
Rosie Perez och Kaley Cuoco som kollegorna Megan och Cassie i "The Flight Attendant".
 
Produktionen stängdes likt alla andra ned av coronapandemin tidigare i år, men blev en av de första i New York att återuppta inspelningarna när de sista avsnitten färdigställdes tidigare under hösten. Men om man inte hade lyckats spela in alla scener som utspelar sig i andra länder innan pandemin slog till, så hade produktionen sannolikt inte funnits här nu.
 
- Vi spelade faktiskt in i både Thailand och Italien precis innan pandemin slog till med full kraft, så vi hade verkligen en enorm tur där. Från början var planen att vi skulle spela in det som utspelar sig i Rom sist av allt, vilket hade varit någon gång i april... men eftersom några hade svårt att få sina scheman att fungera då, så spelade vi in den delen redan i januari. Om vi inte hade råkat lägga om inspelningsordningen på det sättet så är det inte säkert att serien hade blivit färdigställd alls, eftersom vi pratar så mycket om det som händer i Rom under säsongen.
 

Finns det något hopp för en fortsättning av miniserien?

 
Large 4cc900e6e0c18adc9cf6a417ede73de7 the 20flight 20attendant6
 
Efter att framför allt ha stått framför kameran under din karriär, hur har det varit att träda in i rollen som producent under produktionen av "The Flight Attendant"?
 
- Jag älskade att ha rollen som exekutiv producent. Jag har varit väldigt delaktig i de flesta delarna av produktionen genom den rollen. Jag hade lyckligtvis inga problem med att separera mig själv från mina olika roller i produktionen, utan det var snarare så att jag kunde sitta med vid klippningen av någon scen och kommentera att "någon" borde ha gjort si eller så eller haft en annan jacka på sig, eller något liknande... och den där "någon" var alltså oftast jag själv, haha. 
 
När du väl ropade hem rättigheterna till serien så trodde du som sagt fortfarande att du var upptagen med att spela Penny i "The Big Bang Theory" under ett antal år till, det var med andra ord då smart att sälja in serien som en miniserie... vilket är vad "The Flight Attendant" har marknadsförts som. Men med tanke på att du nu har lite mer tid till övers och att ni skådespelare verkar ha kommit nära varandra, ni har till och med skaffat matchande tatueringar... finns det någon chans att vi kan få en ytterligare säsong om serien visar sig bli tillräckligt populär?
 
- Absolut, utan tvekan! Vi hoppas faktiskt på att få göra en säsong till - och har flera idéer kring vad vi skulle vilja ta upp i en eventuell fortsättning. Nu när boken är "färdig". Men det finns fortfarande mycket mer att utforska kring Cassie och hennes inre demoner. Så jag tycker verkligen att det hade varit riktigt spännande att få följa Cassie i åtta avsnitt till.
 
 
De tre första avsnitten av "The Flight Attendant" finns nu att se på HBO Nordic, därefter kommer det att släppas två nya varje vecka fram till säsongsfinalen.
 
För den som är intresserad av att ta del av mer från MovieZines samtal med Cuoco så finns faktiskt hela vår Zoom-intervju inspelad och upplagd på vår Patreaon. I klippet utvecklar Cuoco sina svar och berättar exempelvis även om hur produktionen hanterade coronarestriktionerna under inspelningarna i New York, om hennes och karaktärens kärlek för djur (och vilket av hennes egna som fått en cameo i serien) samt vad hon ser mest fram emot under 2021... när vi lämnar det här fruktansvärda året bakom oss.
 

Läs också: Nu har det blivit enklare att stödja MovieZine via Patreon

 
Kommer du att ge "The Flight Attendant" en chans hos HBO Nordic? Kommentera gärna nedan!
| 26 november 2020 22:30 |