PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

10 juni 2015 | 15:00

"Jurassic Park" var smartare än du trodde

“Jurassic World” har nu premiär och världen väntar med vaksam optimism, ingen vill se ännu en “Jurassic Park 3”. Ingen vill ännu en gång se sin barndom bli besudlad George Lucas­-style. Vad som fick alla uppföljare att fallera var inte bristen på dinosaurier, häftiga jaktsekvenser, spänning eller blod. Det var hjärna, en riktigt smart Velociraptor­-hjärna.
Om man kollar på den första filmen i vuxen ålder, blir den en helt annan film i jämförelse med den du såg som barn. Då var det endast dinosaurier och terrorn som tilltalade. Men nu är det så mycket mer. Läser man boken som filmen baserades på, skriven av Michael Crichton, så ser man fröet. Man ser en bok likt Mary Shelleys “Frankenstein” som varnar oss om en läskig framtid om vi inte kontrollerar våra behov. “Jurassic Park” pratade väldigt mycket om genmanipulering och farorna med det. Vad händer när vi gör trädstammar enklare att hugga, och fiskar lättare att fånga? Vad händer när vi manipulerar naturen till vår fördel och vad blir naturens svar och rekyl?

Filmen fångade denna rädsla fantastisk väl. Som bäst med replikerna “Your
scientists were so preoccupied with whether or not they could that they didn't stop to think if they should” och favoriten “God creates dinosaurs. God destroys dinosaurs. God creates man. Man destroys God. Man creates dinosaurs.”

Dessa repliker sammanfattar historien så väl och är nyckeln till "Jurassic
Park"-­franchisen. Tanken var att ta den värsta idén någonsin (skapa dinosaurier) men göra en positiv spinn på det (att bygga en nöjespark runt dem). Denna grundprincip ska vara kärnan till alla dessa filmer, tyvärr följde inte uppföljaren den mallen. Så jag hoppas djupt att vi får en klassisk varningssaga i “Jurassic World”, en film som tittar tillbaka på mig som en för smart Velociraptor.


I veckans podcast­avsnitt av Nörden & Jag sätter vi oss i Jeepen och kör igenom alla filmer. Vi bedömer alla filmer, pratar böckerna, problemen, hyllningarna och så klart en himla massa dinosaurier. Fabian och Viktor ger er sina topp 5-­dinosaurier.

Lyssna i ett separat fönster här


FINNS ÄVEN TILLGÄNGLIG PÅ ITUNES
| 10 juni 2015 15:00 |