Film

Skribent

MovieZine

11 juni 2023 | 06:00

”Jurassic Park” firar 30 år idag! Stjärnorna tackar fansen i nostalgisk video

Den 11 juni 1993 släpptes Steven Spielbergs storslagna dinosaurie-äventyr på bio, och en ny era för blockbusterfilmen var född.
Idag för 30 år sedan skrev Steven Spielberg filmhistoria. Igen. Han hade redan 1975 skapat den första moderna sommar-blockbustern med ”Hajen”, och bjudit världens publik på en lång rad härliga matinéäventyr och banbrytande sci-fi-filmer sedan dess. Men när ”Jurassic Park” fick sin amerikanska biopremiär den 11 juni 1993 stod det klart att Hollywood aldrig skulle bli sig likt igen.
 
Spielberg hade lagt vantarna på Michael Crichtons roman om en nöjespark där dinosaurier kom till liv med hjälp av DNA-forskning. Han förstod också att det skulle behövas filmmagi som världen aldrig tidigare skådat för att förverkliga drömmen på bioduken. Lyckligtvis hade CGI och datoreffekter börjat bjuda filmskapare på spännande möjligheter, och Spielberg var snabb på att nyttja den nya tekniken - och ta den till nästa nivå.
 
I kombination med Stan Winstons praktiska effekter gav man liv åt en lång rad förhistoriska monster på bioduken, och världens nyfikenhet på dinosaurier nådde nya höjder.
 
 
Vi som växt upp med ”Jurassic Park” kanske är partiska i frågan, men visst är det en perfekt popcorn-film? Spielberg är en mästare på att kittla den barnsliga äventyrslustan inom oss alla samtidigt som han skapar spänning och nagelbitande actionscener. De revolutionerande effekterna belönades såklart med en Oscar, och biointäkterna på 1,1 miljarder dollar gör filmen till den mest framgångsrika i regissörens karriär. En självklar milstolpe i filmhistorien - kort och gott.
 
Lagom till 30-årsjubileet har flera av ”Jurassic Park”-stjärnorna samlats för en video som hyllar den ikoniska filmen och tackar alla fans. Här ser vi Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum och - kanske ännu roligare att se - barnen Tim och Lex som vuxna, alltså Joseph Mazzello och Ariana Richards. Härligt nostalgiskt! Se klippet nedan:
 
 
När såg ni ”Jurassic Park” för första gången? Blir det en omtitt ikväll?
| 11 juni 2023 06:00 |