Film

Skribent

MovieZine

8 mars 2024 | 04:00

Julianne Moore är högaktuell med två nya premiärer idag

Drottningen av osunda relationer? Se henne i ”May December” på bio eller ”Mary & George” på streaming.
Grattis, alla fans av den rödhåriga amerikanskan som aldrig verkar göra en dålig roll. Julianne Moore är tillbaka i våra liv och det med inte mindre än två premiärer.
 
På bio ser vi henne i Oscarsnominerade ”May December” och på streamingtjänsten SkyShowtime drar kostymdramat ”Mary & George” igång idag. Skandalomsusade relationer är den röda tråden - Moore räds inte tabun eller komplexa och utmanande karaktärer. Läs mer om veckans heta premiärer nedan:
 
 

”May December” inspirerades av en sann skandal

 
När Julianne Moore och Natalie Portman möts på bioduken, då vet cineaster att det kommer bli något fantastiskt. Moore spelar kvinnan som inledde en relation med en 13-årig pojke för många år sedan, hamnade i fängelse och födde hans barn. Nu knackar en skådespelerska (Portman) på dörren för att spendera tid med familjen innan den gamla skandalen blir film.
 
Historien är löst baserad på den amerikanska läraren Mary Kay Letourneau som skapade rubriker under 90-talet. Moore fich chansen att jobba med regissören Todd Haynes på nytt:
 
- Jag läste manus och flippade ut. Det var otroligt, och så invecklat, och emotionellt, och märkligt, och krävande, och så ovanligt med två kvinnliga rollfigurer i en slags "Face/Off"-relation. Jag sa "ja, givetvis" på direkten, säger Moore till Deadline.
 
 

Maktspel och intriger i ”Mary & George”

 
Den sju avsnitt långa miniserien låter oss lära känna grevinnan av Buckingham, en intrigmakerska som formade sin son till att förföra Kung James I och bli hans mäktige älskare. Serien utspelar sig under tidiga 1600-talet och inspireras av verkliga händelser. Sonen i detta minst sagt okonventionella familjedrama spelas av stjärnskottet Nicholas Galitzine, känd från ”Red, White & Royal Blue”.
 
Genren beskrivs som ett "psykosexuellt drama" i AP News intervju med Julianne Moore:
 
- Mary ser i George vad hon skulle vilja ha, ett slags tillgång till världen. Du vet, han är man, han ser bra ut, han är charmig. Och hon tror verkligen att det är så man lyckas. Hon ser en väg framåt. Hon har en väg till toppen.
 
 
| 8 mars 2024 04:00 |