Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 juli 2023 | 09:30

"Mission: Impossible 7" hade en perfekt roll åt (en ung) Julia Roberts

Regissören lekte med tanken på att göra stjärnan yngre digitalt - tillbaks till "Pretty Woman"-eran.
I de inledande scenerna av sommarens actionrökare ”Mission: Impossible - Dead Reckoning” ser vi en ung Ethan Hunt och hans första möte med skurken Gabriel (spelad av Esai Morales).
 
Tanken var att göra Tom Cruise digitalt yngre - istället valde man det något billigare alternativet, att inte visa skådespelarens ansikte alls. Men det är inte den enda idén som regissören Christopher McQuarrie fått skrota.
 
En idé som dök upp var att Julia Roberts kunde spela hans flickvän. En hälften så gammal Julia Roberts. Regissören berättar i Empires podcast att det hade passat tidseran perfekt:
 
- Om vi ska göra scenen och sätta Tom i år 1989 så skulle det vara som om Tony Scott regisserade ”Mission: Impossible”. Vi tittade på filmer som ”Days of Thunder” och hur filmerna såg ut på den tiden. Och om Tony Scott hade gjort filmen, vem skulle spela i den? Vem var det stora stjärnskottet åt 1989? Herregud - Julia Roberts.
 
Även Cruise och McQuarrie har sina begränsningar. 
 
Men att skala av 30+ år av både Tom Cruises och Julia Roberts vackra ansikten med hjälp av digital teknik skulle bli alldeles för kostsamt. Och McQuarrie gav snart upp på detta mission impossible.
 
- Jag hade behövt övertala Julia Roberts att komma in för en liten roll i början av filmen. Och plötsligt inser man hur många som behöver bli föryngrade (…) Och jag fick en beräkning, och det hade blivit lika dyrt som tågscenen.
 
Att göra skådespelare yngre på digitalt vis är en någorlunda ny fascination i Hollywood. Marvel har lekt med tekniken i några filmer, Scorsese gjorde det i ”The Irishman”, och på sistone har vi sett en 40 år yngre Harrison Ford bli jagad i ”Indiana Jones and the Dial of Destiny”.
| 27 juli 2023 09:30 |