Film

Skribent

MovieZine

23 december 2021 | 17:00

Julens 10 bästa biofilmer!

Dags för en biodejt, en kväll med familjen eller årets sista filmupplevelse på egen hand? Låt MovieZine guida dig till det som är bäst på bio i jul.
Pandemin och nya restriktioner sätter antagligen käppar i hjulet för mångas biobesök just nu. Men julbio fortsätter att vara en stark tradition för många familjer, och det saknas varken svenska storfilmer, nya familjeäventyr och spektakulära blockbusters på bio just nu. MovieZine tipsar dig om julens bästa biofilmer - och du, glöm inte covidpasset.
 
 

West Side Story 

 
Steven Spielbergs adaption av en av tidernas mest klassiska musikaler är en förföriskt vacker bioupplevelse. En av vår tids största regissörer gör här sin första kärleksfilm, med fokus på klassklyftor och utanförskap bland invandrare på Manhattan. Obligatorisk tittning inför 2022 års Oscars.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Spider-Man: No Way Home

 
Ifall du råkar vara en av de 312 personer i Sverige som ännu inte har sett nya "Spider-Man"... skynda innan någon spoilar alla godbitar för dig! Världens populäraste superhjälte slår alla biorekord med den nya filmen som bjuder in gamla älskade karaktärer från en 20-årig franchise för en stor, pampig fanfiction-fest.
 
  

Sing 2

 
Om sjungande djur är din melodi så finns det fullt av den gulliga varan här. "Dumma mej"-studion Illumination är tillbaka med en ny jukebox-musikal där kända hits och snälla budskap avlöser varandra. Bland de svenska rösterna hör vi bland andra Tommy Körberg, Tony Irving, Sarah Dawn Finer och John Lundvik.
 
 

Bamse och Vulkanön 

 
Det ska inte vara lätt att välja barnfilm i jul... Både "Sing 2" och "Bamse" har fått höga betyg av MovieZines recensenter. Vi tror dock att den här lämpar sig bäst till något yngre filmälskare. Världens starkaste björn är tillbaka på nya, farliga äventyr och hela gänget hakar på mot bättre vetande.
 
 

Utvandrarna

 
Tidernas dyraste svenska film (100 miljoner kronor!) anländer på bio på juldagen. Då får vi se hur norske Erik Poppe tolkar den klassiska berättelsen av Wilhelm Moberg. Fyra böcker om småländska bönder på väg till Amerika på 1850-talet har blivit en lång och episk film där Karl Oskars hustru Kristina (Lisa Carlehed) står i fokus.
 
 

The Tragedy of Macbeth

 
En svartvit Shakespeare-filmatisering signerad Joel Coen (en av bröderna Coen) står nog högt på önskelistan hos många cineaster. Se när Denzel Washington möter Frances McDormand i denna urklassiska historia berättad på ett helt nytt sätt. "The Tragedi of Macbeth" får premiär på utvalda biografer (och tyvärr inte i alla biostäder) inför sin streamingpremiär på Apple TV+ i januari.
 
 

De här går också på bio just nu:

 
"The Matrix Resurrections" - fjärde filmen i den spektakulära sci-fi-sagan om hjältarna Trinity och Neo som trotsar tyngdlagen och slåss mot datorvirus.
 
"Belfast" - se en av 2022 års filmer redan nu! Kenneth Branaghs starka och feelgood-laddade drama om en pojkes uppväxt i Nordirland kommer bli en farlig Oscarsutmanare. Smygpremiär 25-26 december.
 
"Annette" - Adam Driver och Marion Cotillard bjuder upp till dans i en märklig, skruvad och vacker musikal. Det handlar om kändisskap och ond, bråd död.
 
"Tills solen går upp" - Peter Dalle har regisserat en julig vuxensaga där drömmar och romantik står i fokus. Stjärnspäckat med Mikael Persbrandt i täten. Premiär 25 december.
| 23 december 2021 17:00 |