Film

Skribent

MovieZine

27 april 2023 | 13:30

Jude Law tar över som ikoniska Disneyskurken: ”Han måste vara riktigt otäck”

På fredag ser vi Jude Law axla rollen som Kapten Krok i Disneys nya ”Peter Pan”-remake. Skådespelaren vill visa oss en annan sida av skurkpiraten.
I helgen är det dags att återse Peter Pan i en ny spelfilm signerad Walt Disney Studios. En välkänd sagohjälte gör comeback och i samma veva får vi möta hans bittre ärkefiende på nytt. Ingen Peter Pan utan Hook, eller Kapten Krok som han ju kallas på svenska. Och i rollen ser vi ingen mindre än Jude Law.
 
Under en digital presskonferens anordnad av Disney+ berättade Jude Law för oss om hur han fick möjlighet att skapa en mer mångbottnad filmskurk än vad publiken kanske väntar sig.
 
- Manuset gav mig mycket att arbeta med. David lät mig verkligen förstå karaktären och dyka in i hans förflutna, och vi kan förstå vad som gjorde honom till skurken han är. Det är en gåva för en skådespelare, säger Law.
 
 
- För mig var det viktigt att det fanns något ärligt i honom. Det finns ingen poäng med att spela en vanlig skurk. En skurk vet aldrig om att han är skurken, brukar jag säga. Han tror att han är hjälten och att alla andra är skurkarna.
 
Precis som regissören David Lowery gick Jude Law tillbaka till bokförlagan, J.M. Barries saga om pojken som inte ville växa upp som gavs ut i början av 1900-talet.
 
- Det otroliga är att det finns så lite om honom där, men de få kapitlen har väckt stor fantasi hos alla genom åren. De beskriver honom väldigt specifikt. Han kallas för den ende piraten som skrämde Long John Silver, så man måste göra honom riktigt otäck och fysiskt närvarande. Men man vill också inte göra honom för otäck, du vet? Det är viktigt att samtidigt ha kul.
 
Peter Pan utmanar Kapten Krok i den animerade "Peter Pan" från 1953.
 
Det är en fin balansgång, eller hur?
 
- Exakt, och man får lita på sin regissör. Jag var i goda händer och jag kände mig trygg. Manuset var tydligt men gav oss också utrymme att leka runt. Kostymen och allt är de små detaljerna som sedan hjälper en skapa en levande karaktär. Varför är kappan röd? Hur ska kroken se ut? De lade ner så mycket omtanke på varenda detalj.
 
Hook är en ikonisk skurk, men hade du någon relation till honom sedan barndomen?
 
- Som barn minns jag att han var väldigt rolig. Det är mitt enda minne av Hook. Men min äldsta son älskade Peter Pan när han var 4-5 år, så jag fick spela Hook mot honom där hemma i flera år. Det var lustigt när jag sedan plötsligt fick rollen... Vi insisterade på att ha med förolämpningen "codfish" för min son älskade alltid den scenen.
 
 
Se ”Peter Pan & Wendy” på Disney+ från 28 april.
| 27 april 2023 13:30 |