Film

Skribent

MovieZine.se

1 september 2013 | 21:01

Jubel när "Vi är bäst!" visades i Venedig

Stående ovationer från publik, kritiker och övriga filmvärlden när "Vi är bäst!" i regi av Lukas Moodysson visades på Venedigs Filmfestival igår.

En som är särskilt nöjd är Lars Jönsson, producent på Memfis Film som ligger bakom filmen.

Hur var det på premiären?

- Den gick alldeles enastående bra. Det var en fullsatt Salla Grande, den stora huvudbiografen och det var en visning med mycket skratt, känslor och stämning. Efteråt blev det stående ovationer i fem minuter. Publiken här är kräsen, men när de visar sin kärlek så märks det verkligen och det är rörande att ha fått vara med om det.

- I går hade vi en fullsatt presskonferens med internationella media samt en pressvisning inför full salong. Vanligtvis går många journalister och distributörer från filmerna, men här satt alla kvar. Det var ett fantastiskt mottagande, som bland annat kan ses i den amerikanska branschtidningen Variety.

Filmen tävlar i kategorin Horizons, hur tror du att det går? Har ni en chans att vinna?

- Tävlingen avgörs kommande helg. "Vi är bäst!" är en underhållande film med komediton, och sådana filmer vinner inte vanligtvis. Men när vi mött publik och press finns möjligheten. Alla talar om att Lukas har kommit tillbaka till tidigare filmer som Tillsammans eller Fucking Åmål. De tre huvudrollsinnehavarna, Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne, har fått ett fint bemötande: De har blivit rikligt uppvaktade av journalister och fotografer från världspressen. Det är en fantastisk upplevelse att få vara med om en så stor festival.

Den 5 september inleds filmfestivalen i Toronto, Nordamerikas största filmfestival. Vad har du för förväntningar där?

- Att få visa "Vi är bäst!" så snart efter Venedig är en bra kombination, det är ju höstens två viktigaste festivaler. Toronto är mer en marknadsplats och nu sprider sig ryktet bland distributörerna över Atlanten. Det ökar våra möjligheter att få filmen såld världen över.

"Vi är bäst" får svensk biopremiär 11 oktober.

Text: Gus Kaage/Film i Väst.
| 1 september 2013 21:01 |