INTERVJU

Skribent

Matilda Klinga

27 november 2016 | 21:00

Den moderna kvinnan Astrid spelas av Josefin Asplund i "Vikings"

Den starka och självständiga kvinnan Astrid i "Vikings" spelas av Josefin Asplund. Vi har träffat henne och fått veta mer om karaktären och hur den gestaltas i serien. Vi pratar också om hur hon fick rollen och hur serien kan locka kvinnliga tittare.
TV-serien "Vikings" började sändas 2013 och har sedan dess fått många tittare världen över. I vinterns säsong kan vi även se Josefin Asplund som spelar en ny karaktär, Astrid, som har en kärleksrelation med Ragnars fru Lagertha. Vi har träffat henne och hon berättar hur det är att spela en sådan modern karaktär som Astrid i den förflutna vikingatiden. 

Kan du berätta om din roll?

- Astrid är tillsammans med Lagertha, och trots att Lagertha är ganska stängd av diverse anledningar så har Astrid fått hennes tillit. Astrid har lyckats nästla sig in i Lagerthas och Ragnars värld. Som person är hon väldigt framåt. Hon är ung och nyfiken och modern jämfört med de andra "Vikings"-karaktärerna. Hon är också väldigt självsäker och utmanande då hon gillar att utmana andra personer. Hon är både öppen till livet och rent sexuellt. Hon har ett intresse av andra kulturer så därför har hon väldigt mycket olika kläder och smycken som sticker ut jämfört med de andra karaktärerna. Hennes frisyr sticker också ut som är kort och mörk. Astrid älskar Lagertha och hon känner sig väldigt beskyddande över henne.

Vad tänker du om det finns folk som har blivit upprörda kring din karaktärs sexualitet?

- Men herre gud, jag tänker mig att vikingar ligger med lite allt möjligt. Jag personligen tycker att det är jättekul att de har valt två kvinnor som är tillsammans. Sen är det inte något ”statement” i sig självt, som jag sa är Astrid väldigt öppen och nyfiken. Jag tror att vikingarna låg med varandra oavsett kön, det är i alla fall min uppfattning om det.Vad är din största utmaning med din roll?

- Det har varit utmanande att kombinera en sådan modern figur som ska vara i vikingatiden. Innan jag började jobba fick jag läsa på mycket om vikingatiden. Det blev nästan som en liten resa tillbaka till lågstadiet där man fick gå igenom allt om vikingatiden. Det har faktiskt varit ganska utmanande att kombinera den världen med att spela en ganska så modern karaktär.  

Hur gick din audition till?

- Jag gjorde en så kallad self-tape, jag fick några scener skickade till mig. Min pojkvän hjälpte mig att spela in scenerna i mitt kök. Vi skickade sedan in de inspelade scenerna och så fick jag åka till Dublin. På plats trodde jag att jag skulle få göra en ordentlig audition med de andra skådespelarna, men då sa de bara att de ville se att jag hade armar och ben. Ordagrant så! Det var faktiskt lite läskigt, jag kände att de kanske inte hade sett tillräckligt av mig för att våga lita på att jag kan göra det den här karaktären tillräckligt bra. Väl på plats har det gått riktigt bra så det är kul.

Är din karaktär god eller har hon någon form av mörk agenda?

- Hon är ju lite mystisk man vet inte riktigt vad som pågår i Astrids huvud men hon hänger ihop med Lagertha helt enkelt. Lagertha lär henne att bli en Shieldmaiden och hur man fightas för att kunna försvara henne själv och andra.


Josefin Asplund med Katheryn Winnick, som spelar Lagertha.

Är det en fysisk roll?

- Ja, det är det, och det har varit sjukt kul att få lära sig hur man jobbar med ett svärd och att skjuta pilbåge. Jag har fått lära mig att rulla runt, göra volter och yxa ned folk. Det har varit så roligt för att det känns inte som en roll som jag vanligtvis skulle få. Både Astrid och Lagertha tillsammans är väldigt fysiska och fightas väldigt mycket. Jag har en stuntperson på plats om det dyker upp något som jag kanske inte kan göra, inte vågar eller inte vill. Men jag vill väldigt gärna göra allt. I första avsnittet behövde de känna på vem jag var, och tack och lov är jag ganska atletisk och har dansat förut så det funkade. Det hade ju kunnat vara så att jag inte visste hur man håller i ett svärd, då hade de ju fått tänka om lite.

Vad i serien lockar kvinnliga tittare tror du?

- Dels i säsong 4B dyker det upp mer intressanta karaktärer för kvinnor. kvinnorollerna just nu i "Vikings" utvecklas och blir bättre. De får kanske också lite mer plats i en mansdominerad serie, men jag tycker att det är roligt det nu kommer in kvinnor i serien som får sina egna handlingar. Vikingatiden skiljer sig från andra kulturer under den här tiden eftersom det var mer jämställt hos vikingarna. Kvinnor kunde äga, lämna sina män och fightas jämsides sina män. Dels också för att Lagertha och Astrid har en relation. Jag tycker att det är grymt att de har satt två kvinnor som ett par. Jag tror absolut att det kommer att locka fler kvinnliga tittare. 

Vad kan vi förvänta oss av den kommande säsongen?

- Mycket drama och stora händelser samt många vändningar. Vi får följa både gamla och nya karaktärer. De nya är Ragnars alla söner, min roll och en karaktär som heter Margaret som spelas av Ida Marie Nielsen. Du kan förvänta dig att se många skandinaver, vi är ju ett gäng, tre danskar och sen är det jag och David som börjar nu.

Nya avsnitt av "Vikings" drar igång på HBO Nordic den 1 december.
| 27 november 2016 21:00 |