Film

Skribent

Alexander Dunerfors

20 december 2018 | 20:00

Jordan Peele följer upp ”Get Out” med monsterfilmen ”Us”

”Låt den rätte komma in” och ”It Follows” har inspirerat nya ”Us”. Här är de första bilderna…
Jordan Peele gjorde stor succé i skräckvärlden med sin samhällskritiska och nagelbitar-spännande ”Get Out” förra året. Snart är han tillbaka med en ny mardröm i ”Us” - och enligt en färsk intervju med EW.com rör det sig denna gång om en monsterfilm.

- För min andra långfilm ville jag skapa en monster-mytologi, berättar regissören. Jag ville skapa något som var mer förankrat i skräckgenren, men också i linje med min kärlek till filmer som är skruvade men kul.

Handlingen utspelar sig i modern tid, och följer en familj som spenderar sommaren i mamma Adelaides barndomshem i norra Kalifornien. Efter en dag på stranden får Adelaide en olustig känsla av att något hemskt ska hända hennes familj. När mörkret faller på ser hon fyra figurer som står på uppfarten i tystnad och håller hand…
 
 
Huvudrollen spelas av Lupita Nyong’o, som fick tio klassiska skräckisar att titta på för att komma i rätt stämning inför rollen. Filmerna som Jordan Peele rekommenderade henne är ”Dead Again”, ”The Shining”, ”The Babadook”, ”It Follows”, ”A Tale of Two Sisters”, ”Fåglarna”, ”Funny Games”, ”Martyrs”, ”Sjätte sinnet” samt svenska ”Låt den rätte komma in”.
 
- Det utvecklas till en obarmhärtig mardröm som rör vid hennes innersta rädslor, men också våra egna: tanken om att vi kan vara våra egna värsta fiender, säger skådespelerskan.
 
 
Den första trailern till ”Us” släpps på juldagen. Filmen får sedan biopremiär i mars.
| 20 december 2018 20:00 |