Film

Skribent

MovieZine

22 augusti 2020 | 17:30

Bildextra: Jönssonligan har kapat 9 kända filmposters

Sickan, Vanheden, Doris och Dynamit-Harry har en plan - att invadera några av Hollywoods mest älskade filmer!
Charles-Ingvar Jönsson och hans kumpaner är sedan länge svensk films mest folkkära brottslingar. Men hur skulle det se ut om de fick härja fritt i Hollywood? Det har MovieZine-läsaren och Photoshop-fantasten Rasmus Westerlund försökt föreställa sig med en serie alternativa filmaffischer... med tillhörande synopsis.
 
Large 59634d6eba735bcbfcd329b3e1ce944e usual suspects
 

1. De misstänkta (The Usual Suspects)

 
En kupp. Ett byte. Fem brottslingar och fem straff som ska sittas av. Men vem ska sitta längst? Vem är själva hjärnan bakom denna enastående kupp som nästan lyckades? Mycket pekar på glasögonormen i basker men kan verkligen en så nervklen person ligga bakom något så genialt? Är inte den snygga skojaren i dom för små kläderna mer misstänkt då? Eller den tjocka finnen som aldrig tycks bli mätt? 

Upptäck svaren i denna välspelade thriller om exakt vem som yttrade orden "Jag har en plan".
 
Large 59634d6eba735bcbfcd329b3e1ce944e oceans 8
 

2. Ocean's 8

 
Medan maken Harry och hans kamrater planerar ännu en kupp har Doris fått dille på Hollywoods alla stora galor med stiliga filmstjärnor och praktfulla kläder. Hon har fastnat extra mycket för en väldigt exklusiv och dyr päls som ofta bärs av världskända aktrisen Valencia Winter.
 
Med en tunn plånbok och en man som är ute och fjomsar sig med kartor och ficklampor verkar drömmen om något liknande långt borta, men då kommer den stora nyheten. Winter är på väg mot Sverige för att närvara på den årliga Bergmanveckan på Gotland och hennes dyrbara päls ska med. Inspirerad av Harry och hans kumpaner börjar hon ringa runt till sina systrar för att samla folk till sin första egna kupp. Men för att lägga beslag på den snövita pälsen måste hon även slå sig ihop med den klipske Debbie Ocean.

Och Doris som tyckte Sickan var jobbig.
 
Large 59634d6eba735bcbfcd329b3e1ce944e wall enberg
 

3. Wall-Enberg

 
Vem är han egentligen, Jakob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr? Ett geni, en bluff eller samhällets fiende nummer 1? Hur såg hans liv ut innan Jönssonligan började lägga sig i hans skumraskaffärer? Hur länge har diversearbetaren Johansson, mer känd under namnet Biffen, stått vid hans sida? Detta och mycket annat får vi svar på i denna prisbelönade livshistoria om en av Sveriges mest kända direktörer. Från hans första förskingrande i folkskolan till skandalen med Bedforddiamanterna men även förhållandet till hans livs stora kärlek, färska nypressade sedlar.
 
Large 59634d6eba735bcbfcd329b3e1ce944e escape from alcatraz xlg
 

4. Flykten från Alcatraz (Escape from Alcatraz)

 
Efter ett misslyckat tillslag mot Moderna Museet söker ligan lyckan i USA då Sickan blivit efterlyst hemma i Sverige. Snart åker han dock fast med fingrarna i kakburken och i samråd mot en odelat positiv svensk poliskår hamnar han snart på Amerikas mest rymningssäkra fängelse. Tillsammans med två danska bröder vid namn Olsen börjar han snart skissa på en plan till århundradets rymning men väl ute kommer det att behövas pengar. En sån tur att den välbärgade fängelsedirektören har ett kassaskåp på sitt kontor, signerat Franz Jäger.
 
Large 59634d6eba735bcbfcd329b3e1ce944e the nyckeln
 

5. Nyckeln till frihet (The Shawshank Redemption)

 
Sickan sitter åter igen i fängelse men denna gång är han faktiskt oskyldig. Till skillnad från tidigare har även kamraterna Vanheden och Harry åkt fast efter att ha blivit ditsatta av Wallenberg. Detta i syfte att slippa konkurrens i planerandet av sin kupp mot en stor internationell bank. Charles Ingvar Jönsson har givetvis en egen plan men läget ser mörkt ut när kumpanerna trivs som fina fisken i fängelset med pokerturneringar och lättöl till lunchen och inte har en tanke på att lämna fängelselivet. Kanske kan den sympatiske Red hjälpa honom att rymma innan Wallenberg lägger vantarna på miljarderna.
 
Large 59634d6eba735bcbfcd329b3e1ce944e dogs
 

6. De hänsynslösa (Reservoir Dogs)

 
Jönssonligan är tillbaka men denna gång med nya namn. Sickan vill arbeta mer under radarn och har därför döpt om sig och sina kumpaner till Herr Cigarr, Herr Nässpray, Herr Öl, Herr Snask och Fröken Päls. Bytet denna gång finns på Svenska spel i form av tusentals vinstlotter på höga belopp. Kuppen är snabbt utförd och ligan möts upp i ett dunkelt hamnområde för att dela upp bytet. Men den nyvärvade ligamedlemmen Herr Skum verkar nervös, och är han inte lite lik kriminalassistent Gren när allt kommer kring.
 
Large 59634d6eba735bcbfcd329b3e1ce944e js11
 

7. Ocean's Eleven

 
När Harry och Vanheden väntar utanför fängelset i vanlig ordning för att välkomna Sickan ut märker dom att ligaledaren har sällskap. En oväntad vänskap har uppstått mellan honom och en stilig världsvan amerikan i samma bransch. Tillsammans har dom utarbetat en kupp mot Wallenbergs nyöppnade illegala kasino och förväntar sig inkassera många miljoner.
 
"Vi behöver elva man till detta", förklarar amerikanen Danny Ocean och vår kriminella trio tvingas utöka sin liga med gamla och nya bekantskaper. Allting är tajmat och klart in i minsta detalj men kommer Charles Ingvar Jönssons ego klara av samarbetet och är det hela ens en Jönssonkupp?

Kulturer krockar och vänskaper sätts på prov i detta nervpiller till klassiker.
 
Large 59634d6eba735bcbfcd329b3e1ce944e mission impossible jo cc 88nsson 2
 

8. Mission: Impossible

 
"I got a plan! We're gonna need one very long rope."

Jönssonligan gör comeback men nu på den internationella marknaden. På uppdrag av direktör Wallenberg befinner sig vår kriminella trio i New York där den världsberömda tavlan The Lioness Eye ska ställas ut. Av säkerhetsskäl förvaras konstverket tills vidare i en underjordisk bank i staden och där planerar ligan att slå till. Dessvärre planerar flera andra internationella ligor samma till synes omöjliga uppgift, tur att Wallenberg har så bra kontakter men går han verkligen att lita på denna gång, den gode direktören?
 
Large 59634d6eba735bcbfcd329b3e1ce944e home alone 1
 

9. Ensam hemma (Home Alone)

 
Med Sickan åter igen bakom galler och bom står Jönssonligan utan ledare. Hawaii lockar med grisfest på självaste dopparedan. Något Harry och Vanheden och framförallt Doris inte vill missa. Vackra snölandskap i all ära men det senaste badmodet i staterna ska tydligen vara döläckert. Men utan vare sig Sickans planer eller inkomstkällor utöver pantburkar måste dom två kusinerna hänge sig åt simpla inbrott för att komma dit. Dom får nys om att den välbärgade familjen McCallister rest bort och planerar en sista stöt innan den egna resan kan påbörjas. Duon gör sig redo men står verkligen huset helt tomt?

En film för hela familjen med massor av julstämning, dynamit och våld.
 

Se trailern till "Se upp för Jönssonligan" - biopremiär i jul:

 
 

Stöd MovieZine via Patreon!

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vilken av filmerna hade du helst velat se? Tyck till nedan.
| 22 augusti 2020 17:30 |