Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 augusti 2015 | 07:45

Jonas Jonassons ”Analfabeten som kunde räkna” blir film

Av författaren till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.
Mer än 1,5 miljoner biobesökare såg till att göra ”Hundraåringen” till en av tidernas största svenska filmer. Nu ska Jonas Jonassons andra bok bli film. 

Isländske producenten Joni Sighvatsson berättar för Variety:

- Det är en unik historia. Jag tycker att den passar bättre för en filmatisering. Och huvudpersonen är en kvinna vilket jag tyckte var intressant. Som ”Hundraåringen” är den här berättelsen rolig, engagerande och väldigt upplysande.

Filmen kommer att utspela sig i Sydafrika och Sverige, till stora delar på engelska.

Här är bokens officiella synopsis:

Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna. Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad.
| 12 augusti 2015 07:45 |