Film

Skribent

Thomas Linnaeus

25 mars 2023 | 12:00

“John Wick”-regissörens vädjan till Oscarsgalan: “Det är dags för förändring"

Chad Stahelski, stuntman och numer regissör av “John Wick”-filmerna, vill att stuntarbete ska uppmärksammas av Oscarsgalan.
Många skådespelare, regissörer och övrigt folk i filmbranschen har länge vädjat om att Oscarsgalans prisutdelningar måste utökas. Regissören bakom “John Wick” och tidigare stuntmannen - Chad Stahelski, är en av dessa och i en ny intervju med Deadline berättar han att det är dags för en förändring.
 
- Det finns inte en enda anledning att inte ha stunts på Oscarsgalan. Ingen förnekar att vi inte är minst lika viktiga som alla andra yrkesgrupper. Stuntarbete är en del av varje film. Lika mycket en del av filmskapande som musik, kostymer, teknik, regi eller kameraarbete. Och ingen som jobbar med en av dessa yrken kommer att förneka det, säger Staheliski när han får frågan om yrkesgruppen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Chad Stahelski under arbetet med "John Wick: Chapter 3: Parabellum".
 
Den “John Wick: Chapter 4”-aktuella regissören fick sin start i branschen tack vare stuntsen under 90-talet. En av de första produktionerna Stahelski jobbade på var just “The Matrix” där han var stunt double för huvudpersonen själv, Keanu Reeves. Därefter har han jobbat med stora filmer såsom “Spider-Man 2” och “300” samt resterande “Matrix”-filmer i olika roller.
 
- Vi är lika relevanta som vilken avdelning som helst, och jag är kanske arrogant men jag tror att det skulle förbättra Oscarsgalan. Det är helt klart en "win-win"-situation. Ingen stuntperson eller skådis jag känner gör det för utmärkelser eller statyer. Det betyder inte så mycket för oss. Men det är trevligt att bli uppmärksammad av branschen. Det är dags för förändring, avslutar Chad Stahleski intervjun med. 
 
Bör stuntarbete uppmärksammas av Oscarsgalan?
| 25 mars 2023 12:00 |