Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 juli 2022 | 09:00

John Cleese sågar woke-kulturen: "En katastrof för dagens komiker"

Dagens komiker saknar friheten som behövs för att kunna skapa fritt och vara roliga. Det är budskapet från Monty Python-legendaren.
Komikern och skådespelaren John Cleese blev stor under 1970-talet, främst med Monty Python-gänget och brittiska komediserien ”Pang i bygget”. Ett komiskt geni, skulle många säga - men han skrattar inte när dagens humor kommer på tal.
 
Under en föreläsning förra veckan talade Cleese om hur dagens komiker får det allt svårare att jobba fritt och kreativ. De saknar friheten som behövs för att skapa, menar han:
 
- Det har alltid funnits begränsningar kring vad man får och inte får säga (..) Men det är särskilt oroande just nu, eftersom man kan bara vara kreativ i en fri atmosfär. När man inte behöver dubbelkolla allting kritiskt. Idag sitter många kritiker och frågar sig: ”Kommer jag undan med det här? Det tror jag inte. Han eller hon fick problem…” Och det dödar kreativiteten, säger Cleese till Fox News.
 
 
 
Cleese har på senare år gjort många liknande utspel mot ”woke-samhället” - något som han beskriver som en katastrof för komedigenren, då många oroar sig över att bli ”cancelled”.
 
- Om man konstant oroar sig över att kränka någon och tänker på det, så blir man inte särskilt kreativ. Det har en katastrofal effekt.
 
Själv har den 82-årige skådespelaren fördelen av en något äldre målgrupp:
 
- Min publik är betydligt äldre och de är inte intresserade av woke-attityden. De anser bara att man ska försöka vara snäll mot folk och det behöver inte vara så komplicerat, säger Cleese.
 
| 21 juli 2022 09:00 |