Film

Skribent

Viktor Eriksson

30 oktober 2023 | 18:00

John Cleese: Cancelkulturen försökte stoppa Monty Python

Komikern säger att han tycker det är viktigt att sticka hål på bubblor och oroar sig för unga män som börjar som komiker.
Den brittiske komikern John Cleese säger i en ny intervju att han tycker att hans humorgrupp Monty Python var ett tidigt mål för det som idag kallas för cancelkultur när de släppte filmen “Monty Pythons Life of Brian - Ett herrans liv“ 1979. Filmens religiösa tema var kontroversiellt när den släpptes vilket ledde till protester bland vissa religiösa grupper. 
 
– Du skulle kunna säga att vi var tidiga mål för cancelkultur, säger John Cleese till The Sunday Times, via Variety.
 
Med cancelkultur åsyftas att någon kastas ut från sociala eller professionella kretsar till följd av något den sagt eller gjort. I dagsläget förekommer uttrycket ofta i samband med att en känd person sagt eller gjort något som den kritiserats för och där folk uppmanar till att personen och dess verk borde bojkottas.
 
– Folk gillar inte att få sina älskade idéer punkterade eller ifrågasatta. Vi älskar alla att leva i vårt egna slutna tankesystem och omge oss med folk som tänker ungefär som oss själva. Det här är vad som händer på internet också, där dessa fördömda ekokammare uppstår, säger John Cleese och fortsätter.
 
– Det är därför som humor är ännu viktigare idag som ett sätt att sticka hål på de här bubblorna, öppna upp dem, och släppa in frisk luft. Det är bra för oss alla. Problemet är att nyskapande humor blir svårt om ett skämt som överträder någon annans uppfattning om god smak innebär att en komiker blir bannlyst på livstid. Det undergräver den kreativa impulsen.
 
Själv säger han sig inte vara rädd för att bli “cancelad” eftersom han är så pass gammal.
 
– Men för en ung man som precis ska börja, kan det vara annorlunda.
 
John Cleese är just nu aktuell med sin nya pratshow “The Dinosaur Hour” som går på GB News, en tv- och radiokanal i Storbritannien som lokala myndigheter nyligen konstaterade brutit mot landets regler kring mediers opartiskhet.
 
Vad tycker du om det John Cleese säger? 
| 30 oktober 2023 18:00 |