Film

Skribent

MovieZine

2 september 2020 | 15:30

John Boyega riktar kritik mot ”Star Wars”-filmerna

Skådespelaren är missnöjd med hur Disney (miss)hanterade Finn och andra färgade karaktärer.
Han slog igenom med rollen som Finn i den senaste Star Wars-trilogin, men John Boyega vägrar vara tyst och tacksam. I en intervju med GQ riktar skådespelaren nu laserpistolen mot Disney och Lucasfilm, som han anser slarvade bort hans rollfigur.

- Jag skulle vilja säga till Disney att inte ta med svarta karaktärer, marknadsföra dem som viktigare än de är, och sedan knuffa dem åt sidan. Det är inte bra.

Det är den första stora intervjun sedan ”The Rise of Skywalker” avslutade filmserien, och Boyega är verkar lättad över att äntligen få säga vad han tycker:

- Ni visste vad ni skulle göra med Daisy Ridley, ni visste vad ni skulle göra med Adam Driver. Men när det kommer till Kelly Marie Tran, eller John Boyega, åt helvete med dem. De vill att jag ska säga ”allt var kul, jättetrevligt…” Nej, nej, nej. Adam Driver och Daisy Ridley fick nyanserade rollfigurer att spela. De vet om det. Alla vet om det. Det är inget avslöjande.

Boyega medger att ”Star Wars” blev en möjlighet och en språngbräda i karriären, men han inser också att det inte gick som väntat:

- Man blir arg och frustrerad. Jag har fått denna chans men filmindustrin var inte ens redo för mig. Jag är den ende vars unika upplevelse av denna franchise bygger på hudfärg. Ingen annan har fått dödshot från folk som skriver att det inte bör finnas svarta Stormtroopers.

John Boyega har förhoppningsvis träffat rätt med sitt nästa projekt. Han är närmast aktuell i Steve McQueens ”Small Axe”-serie, som bygger på verkliga händelser och svarta personer i Storbritanniens historia.
| 2 september 2020 15:30 |