Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 augusti 2020 | 11:15

Steve McQueens storsatsning: fem långfilmer får premiär i höst

Det ambitiösa projektet "Small Axe" handlar om rasism, hat och orättvisor i London under 1960-talet och framåt.
Regissören bakom "12 Years a Slave" är snart tillbaka - med inte mindre än fem verklighetsbaserade långfilmer.

Det ambitiösa projektet går under samlingsnamnet "Small Axe" och har varit under utveckling sedan 2014. Gemensamt för alla fem historier är att de utspelar sig bland Londons svarta befolkning under 1960- till 1980-talet, och rör vid teman som rasism och polisvåld.

Projektet kommer minst sagt rätt i tiden med tanke på Black Lives Matter-protesterna under sommaren. McQueen vill både hedra den mördade George Floyd, och påminna om 50-årsdagen av protesterna i Notting Hill.

I veckan släpptes trailern till "Mangrove", den första filmen i serien, som har "Black Panther"-stjärnan Letitia Wright i huvudrollen.
 
 
- Söndagen den 9 augusti är det 50 år sedan Mangrove-maschen, som ledde till att nio oskyldiga svarta kvinnor och män häktades. Det var en marsch som uppstod som svar på det obevekliga polisvåldet i Notting Hill, säger McQueen till Rolling Stone.

- För att hedra de modiga aktivisterna och de nio personer som frikändes när domaren insåg bevis på rasism, delar jag med mig av trailern till "Mangrove", en av fem filmer som ingår i "Small Axe".
 
 
Filmerna "Mangrove" och "Lover's Rock" skulle ha visats på filmfestivalen i Cannes i våras ("Lover's Rock" får istället inviga New York Film Festival i höst). De tre följande är "Alex Wheatle", "Education" och "Red, White And Blue" - den sistnämnda med John Boyega i huvudrollen som polismannen som hoppades förändra kåren till det bättre.

Antologiserien produceras av BBC One och Amazon Studios, och kommer visas på Amazon Prime senare i år.
| 9 augusti 2020 11:15 |