Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

31 juli 2021 | 12:00

Johan Glans om Morena Baccarins stjärnglans i "Home Invasion"

MovieZine har snackat med komikern och skådespelaren Johan Glans om inspelningarna av Viaplays lite oväntade sci-fi-komedi.
Det hör ju inte riktigt till vanligheterna att de svenska distributörerna satsar på sci-fi och verkligen inte med skådespelare som Morena Baccarin ("Deadpool", "V", "Firefly") och John Noble ("Sagan om konungens återkomst", "Fringe") i några av rollerna.
 
En komediserie med Johan Glans är väl kanske lite lättare att förvänta sig. Men "Home Invasion" har på något sätt lyckats förena allt detta i en och samma serie... och resultatet upplevs troligtvis bäst tillsammans med en något yngre publik (som behärskar engelskt tal eller kan läsa undertexter).
 
Morena Baccarin som Casie i "Home Invasion".
 
Jag är själv förälder till två pojkar, varav den äldste börjar närma sig åldern för att kunna introduceras för filmer i stil med "Men in Black" - och givetvis mängder med andra filmer jag själv har sett fram emot att få uppleva på nytt tillsammans med barnen. "Home Invasion" kan mycket väl fylla en funktion som inkörsport till "tyngre" sci-fi, för andra hushåll som befinner sig i en liknande situation.
 
Handlingen kretsar nämligen kring familjen Family, ett gäng utomjordingar som spanat på vår planet men nu kallats hem... vilket karaktären Al Family (Glans) inte är så förtjust i. Hans försök att få stanna kvar lite längre på Jorden, resulterar däremot lite olyckligt med att hela planetens framtida existens hotas. Därefter urartar det hela i en riktig green screen-fest, som lär underhålla de flesta med rätt inställda förväntningar.
 
Oavsett vilket, så är jag personligen riktigt glad över att Viaplay har gjort en serie som "Home Invasion". Det bådar gott för framtiden att det satsas på internationellt gångbara produktioner med intressanta skådespelare. Efter att ha varit en illegal alien (papperslös invandrare) i "Swedish Dicks" och nu en faktisk utomjording i "Home Invasion", så har MovieZine givetvis tagit ett skojfriskt samtal med komikern och skådespelaren Johan Glans om hans senaste Viaplay-produktion.
 
Johan Glans ser nöjd ut som Al Family i "Home Invasion".
 
Vi har ju skådespelare som Peter Stormare och Keanu Reeves i "Swedish Dicks" och nu John Noble och Morena Baccarin i "Home Invasion", hur kommer det sig egentligen att alla skådespelare verkar flockas kring just dig - vad är hemligheten?
 
- Ja det låter ju fint när du lägger fram det på det sättet, haha. Nu tror jag nog mer att det har haft att göra med manus och andra sammanhang, som i slutändan gjort att jag har fått chansen att arbeta med skådespelare av den kalibern. Om jag ska vara helt ärlig så har inte någon av dem haft koll på vem jag varit innan... men det är givetvis jätteroligt att ha fått vara med på den här typen av projekt - vars manus faktiskt kan locka intressanta skådespelare till sig.
 
Med tanke på att "Home Invasion" är på engelska och ska utspela sig i USA, så förutsätter jag att man hoppas att serien ska kunna få spridning även internationellt. Men vet du något om man har försökt nå ut till någon specifik målgrupp med "Home Invasion"?
 
- Nej, jag har faktiskt aldrig hört någon prata om en specifik målgrupp på det sättet i alla fall. Personligen tänker jag ju däremot direkt på min egen familj, att det här verkligen är något man kan se tillsammans över flera olika generationer. Det är ju inte något barnprogram med tanke på de teman som tas upp, men både unga och gamla kan nog få ut en hel del underhållning ur serien - av olika anledningar. Den är både rolig och underhållande, helt enkelt!
 
Något säger mig att du har fått bekanta dig med en hel del tennisbollar och green screens under inspelningarna?
 
- Det vill jag lova! Det blev väldigt mycket green screen, men det var ändå förvånansvärt många grejer som fanns på plats även fysiskt. Fast det blev också, precis som du sade, en hel del agerande mot tennisbollar - som skulle föreställa dinosaurier, laserkanoner eller andra grejer, som av förklarliga skäl inte kunde finnas på plats fysiskt.
 

"Jag hade precis sett "Deadpool" innan jag träffade henne"

 
Johan Glans och Morena Baccarin i "Home Invasion".
 
Var Morena Baccarin och John Noble med på plats och lekte också, eller spelade de in sina scener på egen hand i USA?
 
- Alla var med oss på plats faktiskt, men just de två hade alla sina inspelningsdagar på raken... så Morena var exempelvis bara där en vecka ungefär. Hon är ju mycket av ett hologram i serien, så hon fick mestadels hänga framför en green screen under sina inspelningar. Men eftersom inspelningarna var i Budapest och alla andra i produktionen var amerikaner, så bodde vi tillsammans allihop på samma hotell under inspelningarna. Det blev nästan som ett litet kollo, haha.
 
- Morena är ju verkligen otroligt glamorös och ser ut som en riktig filmstjärna... och jag hade precis sett "Deadpool" innan jag träffade henne också. Så jag blev nästan lite starstruck av henne i början. Men sen gick det bra, lyckligtvis... hon var väldigt trevlig att arbeta med!
 
Jag vet att du nyligen har spelat in andra säsongen av "Ture Sventon", men hur ser det ut med en eventuell fortsättning av "Swedish Dicks"? Är den dörren helt stängd nu?
 
- Jag vet faktiskt inte, det är ju ganska länge sen vi gjorde den andra säsongen och jag har inte hört något alls om "Swedish Dicks" sedan dess. Det är med andra ord inget jag går och väntar på där, men skulle man höra av sig med en idé för en fortsättning så hade jag tyckt att det vore jättekul att få göra mer av den!
 
 
Hela den första säsongen av "Home Invasion" finns att ta del av hos Viaplay.
 

Läs också: 90 nya filmer och serier på Viaplay i juli

 
Har du hunnit ge "Home Invasion" en chans under sommaren ännu? Kommentera gärna nedan!
| 31 juli 2021 12:00 |