Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 december 2019 | 12:00

Jodå, "Iron Man 3" är en julfilm

Det hävdar iallafall Marvel. Vem vågar säga emot Marvel?
Är "Die Hard" verkligen en julfilm? Kan "Harry Potter"-filmerna ses som julfilmer? Populära frågor att debattera kring, år efter år. En del verkar nöjda så länge filmen ifråga utspelar sig kring jul, andra kräver en tydlig julhandling med alla myskänslor och tomtar på köpet.

Här är ännu en fråga som lär kicka igång diskussioner bland filmälskare: Är "Iron Man 3" en julfilm?

Tydligen, om man ska följa Marvels egna motivering. På sin officiella sajt har de skrivit en krönika som förklarar varför:

"Handlingen i "Iron Man 3 kunde ha utspelat sig när som helst på året. Men eftersom den utspelar sig kring jul är den en tydlig kandidat för att vara en riktig julfilm, och vi tycker den förtjänar den utmärkelsen (...) Om filmer som "Die Hard", "Dödligt vapen", "Gremlins" och "Rocky IV" kan klassas som julfilmer så kan "Iron Man 3" också det", menar Marvel.
 
 
Vidare hävdar de att Tony Starks sammandrabbning med skurken Aldrich Killian kan jämföras vid hur Scrooge möter spöket från det förflutna. Jepp, de jämförde just "Iron Man 3" vid Dickens-klassikern "En julsaga".

"Men framför allt handlar historien om hur Tony går igenom motgångar och kommer ut på andra sidan och kan inse sina misstag. Det är vad julandan handlar om."
 
Men Marvel har missat ännu ett stort argument. Regissören och manusförfattaren Shane Black har skrivit flera actionfilmer som utspelar sig kring jul. Förutom ovan nämnda "Dödligt vapen" har han också "Long Kiss Goodnight" och "Kiss Kiss Bang Bang". Med ett sådant CV är hans kärlek till julhelgen tydlig, och vem säger egentligen att en actionfilm inte kan sprida julglädje?

Är "Iron Man 3" en julfilm eller inte? Tyck till nedan!
| 20 december 2019 12:00 |