Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 maj 2023 | 09:30

Joaquin Phoenix nästa film blir en barnförbjuden homoromans

Strikt åldersgräns i sikte när Oscarsnominerade regissören Todd Haynes uppvaktar "Joker"-stjärnan.
Den mångsidige skådespelaren Joaquin Phoenix kan ha hittat sin nästa roll. Han kommer spela bög i 1930-talets Los Angeles i en ny film från regissören Todd Haynes, baserat på Phoenix egna idé. Det berättade Haynes under filmfestivalen i Cannes:
 
- Min nästa film bygger på ett originalmanus som jag har utvecklar tillsammans med Joaquin Phoenix efter några av hans egna tankar och idéer. Vi har praktiskt taget skrivit filmen ihop. Och vi hoppas spela in den tidigt nästa år. Det är en homosexuell kärlekshistoria som utspelas i 1930-talets Los Angeles.
 
Haynes tillägger i ett snack med Indiewire att Phoenix själv insisterade på att ingenting skulle tonas ned. Som upplagt för vågade sexscener, med andra ord?
 
- Han pushade mig konstant och sa: "Vi måste ta det längre". Så filmen kommer att få 17-årsgräns.
 

Haynes är inte främmande för gaydraman

 
Regissören Todd Hanes, själv öppet homosexuell, har ofta arbetat med hbtq-teman i sina filmer. Några av hans mest kända är "Velvet Goldmine" (1998), "Far From Heaven" (2002) och "Carol" (2015).
 
Hans senaste film är Cannes-aktuella "May December", som handlar om ett gift par med en skandalomsusad relation. En skådespelerska (spelad av Natalie Portman) anländer hem till dem för att göra research inför en kommande roll, och avslöjar hemligheter ur det förflutna. Både Portman och Julianne Moore gör Oscarsvärdiga prestationer, enligt tidningen Variety som är på plats i Cannes.
 
Todd Haynes med Julianne Moore.
 

Det här innebär NC-17

 
Den amerikanska åldersgränsen NC-17 är relativt ovanlig för amerikanska biofilmer. Däremot kan den behövas när (särskilt utländska) filmer går loss på sexuellt laddade scener eller våld.
 
Några filmer som fått 17-årsgräns i USA är den ökända skräckfilmen "A Serbian Film", 1981 års "Evil Dead", avklädda draman som "Shame" och "Blå är den varmaste färgen" samt förra årets Marilyn Monroe-biografi "Blonde".
| 23 maj 2023 09:30 |